Ţara din care s-a furat tot. E aproape de România

Republica separatistă Transnistria mai are rezerve valutare de nici 50.000 de dolari. 40 de milioane de dolari se pare că au fost furaţi.

RomaniaTV.net
08 feb. 2012, 13:17
Ţara din care s-a furat tot. E aproape de România

Republica separatistă Transnistria mai are rezerve valutare de doar 49.000 de dolari, potrivit unui anunţ făcut de preşedintele ţării, Evgheni Şevciuk, citat de RIA Novosti. Anunţul vine după ce acelaşi personaj a anunţat, la începutul lunii, că 90% din rezervele băncii centrale nu mai sunt de găsit.

Şevciuk a spus că banii au fost „sifonaţi” dar nu a dat nume, spunând doar că sunt anchetaţi mai mulţi oficiali, pe care nu a dorit să-i nominalizeze. Şevciuk nu a oferit o cifră, însă potrivit estimărilor unui parlamentar, Dmitrii Soin, valoarea furtului s-ar ridica la 40 de milioane de dolari, iar autorii ar fi reprezentanţi ai vechii puteri. Există însă şi voci care susţin că este posibil ca statul separatist chiar să fi rămas fără bani, date fiind cheltuielile bugetare enorme în comparaţie cu veniturile, care au dus la deficite de 70%.

Şevciuk a fost ales preşedinte al Transnistriei în decembrie anul trecut, cu circa trei sferturi din numărul total al voturilor, invingându-l în al doilea tur pe candidatul sprijinit de Kremlin, Anatoli Kaminski. Arhicunoscutul Igor Smirnov, fost preşedinte al ţării, a părăsit competiţia încă din primul tur

Noul preşedinte a pomenit despre dispariţia banilor la puţin timp de la momentul investirii sale. El a mai spus şi că, după transferul banilor, şeful Băncii Centrale, Oxana Ivanova, şi-a dat demisia. Ulterior, după ce Smirnov a pierdut alegerile, Ivanova a părăsit ţara. La 1 februarie, a fost numit un nou şef al Băncii Centrale.

Transnistria, care oricum se afla într-o situaţie economică delicată, are încă o problemă. După ce candidatul sprijinit de Moscova a pierdut alegerile, ruşii au îngheţat o linie de credit de 300 de milioane de dolari destinată republicii separatiste. În plus, noul preşedinte al ţării a recunoscut şi datoria pe care Transnistria o are faţă de Gazprom, în contul gazelor consumate, dar neplătite din 2009. Datoria s-ar ridica la 2,6 miliarde de dolari iar noua putere va negocia o reeşalonare.

 

Totuşi, Rusia continuă să finanţeze învăţământul şi sistemul de pensii din Transnistria