Ţara din Schengen care a introdus certificatul de vaccinare antiCOVID: „Va facilita circulația”

Islanda este printre primele ţări care au emis certificat de vaccinare. Serviciul online dedicat pentru emiterea documentelor a fost lansat cu o săptămână în urmă.

27 ian. 2021, 08:46
Ţara din Schengen care a introdus certificatul de vaccinare antiCOVID: „Va facilita circulația”

Ţara din Schengen care a introdus certificatul de vaccinare antiCOVID. Atfel, Islanda devine una dintre primele ţări care eliberează acest certificat, deocamdată controversat în Uniunea Europeană.

Ţara din Schengen care a introdus certificatul de vaccinare antiCOVID. Ce s-a întâmplat

Ministerul Sănătăţii din ţară a declarat că sunt eligibile pentru certificatele sub formă digitală circa 4800 de persoane.

„Obiectivul este de a facilita circulaţia între ţări, astfel încât persoanele să poată prezenta un certificat de vaccinare la controlul la frontiere, fiind astfel scutite de măsurile de restricţie la frontiere conform regulilor ţării respective”, a explicat Ministerul Sănătăţii, scrie stiridiaspora.ro.

Certificatele de vaccinare nu au o mare valoare momentan având în vedere că documentul nu este recunoscut la nivel internaţional.

Libera circulaţie în Islanda este restrânsă în prezent, din cauza numeroaselor măsuri de restricţie privind combaterea epidemiei de COVID-19.

În acest context, datorită acestor măsuri în ultimele zile s-au raportat sub cinci infectări noi pe zi, la o populaţie de 365.000.

De altfel, Spania şi Grecia insistă pentru introducerea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 la nivelul UE, pentru relaxarea călătoriilor, în timp ce Israelul va emite paşapoarte „verzi” pentru cei vaccinaţi.

Ministrul de externe al Spaniei, Arancha Gonzalez, a afirmat că ţara sa insistă pe lângă Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică pentru crearea de certificate de vaccinare, care să ajute la revitalizarea deplasărilor. „Ne îndreptăm inevitabil spre un certificat de vaccinare. Va fi un element foarte important pentru garantarea reluării în siguranţă a mobilităţii”, a declarat Arancha Gonzalez, în tr-un interviu pentru RTVE.

La rândul său, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat într-un interviu pentru EurActiv că prin introducerea în UE a unui certificat de vaccinare digital, convenit de statele membre, „putem să ne redeschidem rapid, să relansăm turismul şi petrecerea timpului liber şi să le permitem cetăţenilor noştri să se mişte liber şi fără restricţii dintr-o ţară în alta”.

„Voi susţine un astfel de acord la reuniunea Consiliului European din această săptămână”, a mai afirmat prim-ministrul elen.

În acelaşi timp, în Israel, toţi cetăţenii care au primit cele două doze necesare se vor putea înregistra online pentru a primi ”un paşaport verde”, care le va permite să călătorească fără să mai fie nevoiţi să stea în carantină la revenirea în Israel.

Citeşte şi: Raed Arafat respinge vehement ideea certificatului de vaccinare: „Duce la discriminare şi o piaţă a falsurilor”
 


loading...