Țara din U.E care interzice intrarea pe teritoriul său a persoanelor nevaccinate

Finlanda a decis să interzică intrarea pe teritoriul său a persoanelor nevaccinate, chhiar dacă acestea prezintă un test negativ, a anunțat marți guvernul de la Helsinki.

28 dec. 2021, 20:18
Țara din U.E care interzice intrarea pe teritoriul său a persoanelor nevaccinate

Finlanda a decis să interzice accesul pe teritoriul său a persoanelor nevaccinate, chiar dacă acestea au asupra lor un test PCR negativ, a informat marți guvernul de la Helsinki.

Finlanda condiţionează ridicarea restricţiilor de vaccinarea populaţiei. Va renunţa la ele abia când persoanele de peste 12 ani vor fi imunizate în proporţie de 80%

În urma unei reuniuni a Guvernului, Ministerul de Interne, s-a hotărât ca doar călătorii străini care prezintă un test negativ şi dovada vaccinării complete sau a vindecării de COVID-19 să intre pe teritoriul finlandez.

Un purtător de cuvânt al grănicerilor a confirmat că turiștii străini nevaccinaţi vor fi respinși la graniță, singura excepție fiind cei care au vârsta sub 16 ani sau se află pe o listă cu excepții, rezidenţi în Finlanda, muncitori esenţiali, diplomaţi.

„Indiferent de țara de origine a călătorului străin, toată lumea trebuie să prezinte un certificat de vaccinare şi un test negativ de mai puţin de 48 de ore”, a declarat pentru AFP un reprezentant al grănicerilor finlandezi, Tomi Kivenjuuri.

Întrebat dacă străinilor nevaccinaţi care nu beneficiază de excepţii prevăzute de Guvern li se refuza intrarea în Finlanda, el a răspuns „da”.

Cetăţenii Uniunii Europene (UE) sunt vizaţi, de asemenea, de această măsură, care a intrat în vigoare la ora 14.00 GMT (16.00, ora României).

Finlanda impune noi restricţii după ce s-a ajuns la 1000 de cazuri noi zilnic

Personalul din sănătate şi transporturi, cei cu motive familiale urgente sau persoanele care necesită o preluare în grijă umanitară se află de asemenea pe lista cu excepţii, precum şi unii locuitori din zona de frontieră din comune din Suedia şi Norvegia.

Finlanda a anunţat săptămâna trecută că urmează să ceară, începând de la 28 decembre, un test negativ pentru coronavirus tuturor călătorilor, inclusiv cetăţenilor UE vaccinaţi, cu scopul de a opri o creştere a numărului de noi cazuri de COVID-19 în contextul răspândirii noii variante Omicron.