Ţara în care până şi ministrul Sănătăţii s-a îmbolnăvit de coronavirus. Numărul cazurilor s-a triplat

Ministrul kazah al sănătăţii, Eljan Birtanov, a demisionat joi după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19, explicând că, din cauza complicaţiilor maladiei, nu poate conduce eforturile de combatere a epidemiei, care înregistrează o creştere a numărului de cazuri în fosta republică sovietică central-asiatică.

RomaniaTV.net
25 iun. 2020, 19:53
Ţara în care până şi ministrul Sănătăţii s-a îmbolnăvit de coronavirus. Numărul cazurilor s-a triplat

Eljan Birtanov, în funcţie de la începutul lui 2017, a contractat virusul la mijlocul lui iunie. El a anunţat pe reţelele sociale că a dezvoltat o pneumonie care necesită tratament suplimentar. Numărul cazurilor confirmate de coronavirus aproape s-a triplat în fosta republică sovietică în această lună, ajungând la 32.000, printre care 136 de decese.

Kazakstan, care a pus capăt carantinei la nivel naţional luna trecută, a reinstituit-o în unele oraşe şi a introdus noi măsuri, închizând mall-urile, pieţele şi parcurile la sfârşit de săptămână din cauza înmulţirii cazurilor de infectare.

Spitalele şi-au atins capacităţile de primire de pacienţi. O înregistrare video postată online de autorităţile din provincia vestică Mangistau arată pacienţi întinşi pe jos în mai multe saloane şi pe coridor. Responsabilul sanitar al provinciei a plasat joi în carantină oraşul petrolier Janaozen şi câteva sate din apropiere.

Omologul său din capitala Nur-Sultan a raportat o incidenţă crescută a pneumoniilor, ceea ce ar putea arăta că multe cazuri de COVID-19 rămân nedepistate. Medicii găsesc zilnic în jur de 600 de persoane cu simptome de pneumonie, faţă de circa 80 înainte de izbucnirea epidemiei, a spus Saule Kisikova într-un briefing de presă.

În fiecare zi, între 350 şi 400 de pacienţi sunt spitalizaţi în oraş fie cu COVID-19, fie cu pneumonie„, a afirmat ea, precizând că, „în interval de o săptămână, numărul pacienţilor (din spitale) s-a triplat„.