Ţara în care statul te omoară dacă vinzi dolari

Autorităţile din Iran impun pedepse drastice speculatorilor de valută, care pot culmina cu condamnarea la moarte, în condiţiile în care, pe piaţa neagră, moneda naţională a ţării, rialul, se depreciază accentuat faţă de principalele valute.

RomaniaTV.net
02 feb. 2012, 12:04
Ţara în care statul te omoară dacă vinzi dolari

Mai mulţi „valutişti” au fost ridicaţi de pe străzile capitalei Teheran şi arestaţi de poliţişti sub acoperire care pretindeau că vor cu disperare să cumpere valută străină, potrivit Washington Post. Mai mult, şeful procurorilor din ţara islamică, ayatolahul Sadegh Amoli Larijani,  i-a ameninţat miercuri pe marii traficanţi de valută că riscă chiar pedeapsa cu moartea, pedeapsa capitală puând fi impusă „în funcţie de gravitatea infracţiunii”.

Confruntaţi cu perspectiva sancţiunilor şi chiar a unui război, iranienii, atât oameni de afaceri cât şi simpli cetăţeni, cumpără cu disperare valută. Pe piaţa neagră, schimburile valutare se fac la un curs de 18.800 de riali pentru un dolar, în condiţiile în care cursul oficial stabilit de autorităţile de la Teheran este de circa 11.500 de riali. Cotaţiile au explodat în urma ultimelor sancţiuni ale Occidentului, inclusiv economice (embargo asupra importurilor de ţiţei, îngheţarea activelor băncii centrale iraniene, etc).
În decembrie, dolarul se vindea pe piaţa neagră pentru doar 12.500 de dolari. Şi banca centrală a fost obligată să deprecieze masiv moneda, la cursul oficial: la 1 decembrie, rata oficială de scimb era de doar 7.400 de riali pentru un dolar american.

După anunţul sancţiunilor, preţurile la produsele de import au crescut accelerat. Preţurile la oţel, grau şi  chiar la iPhone s-au dublat. Vânzătorii schimbau preţul mărfii chiar de la o oră la alta