Ţara unde funcţia de prim ministru pare blestemată. Doi premieri au murit la interval de opt luni, ultimul miercuri, într-un spital din Germania

Primul ministru al Coastei de Fildeș, Hamed Bakayoko, care era văzut ca un posibil succesor al președintelui Alassane Ouattara, a murit miercuri într-un spital din sud-vestul Germaniei, la două zile după ce a împlinit vârsta de 56 de ani.

11 mart. 2021, 09:44
Ţara unde funcţia de prim ministru pare blestemată. Doi premieri au murit la interval de opt luni, ultimul miercuri, într-un spital din Germania

Fost director de presă care s-a orientat spre politică, Hamed Bakayoko a acționat ca negociator și intermediar între fracțiunile războinice, ca parte a unui conflict civil prelungit pe care l-a traversat Coasta de Fildeș de la începutul anilor 2000, înainte de a deveni prim ministru, în urmă cu opt luni. „A fost un mare om de stat, un model pentru tinerețea noastră, o personalitate de mare generozitate și loialitate exemplară”, a scris preşedintele Alassane Ouattara pe Twitter.

Aliat apropiat al preşedintelui Ouattara, Bakayoko a fost numit prim-ministru în iulie 2020, după moartea subită a predecesorului său, Amadou Gon Coulibaly, care fusese deja desemnat, la rândul său, de Ouattara, pentru a-i succeda în funcţia de şef al statului.

Citeşte şi Asasinat în plină stradă. Fratele unui fotbalist de la Tottenham a fost omorât în Franţa

În data de 18 februarie, Bakayoko a mers în Franța, pentru investigaţii medicale, iar în urmă cu câteva zile s-a internat într-un spital din Freiburg, Germania. Guvernul comunica vinerea trecută, într-o declarație de presă, că preşedintele Ouattara l-a întâlnit pe Bakayoko în timpul unei vizite în Franța săptămâna trecută și, având în vedere starea de sănătate a premierului, s-a recomandat prelungirea spitalizării sale. Absența prelungită a şefului Executivului l-a determinat pe Ouattara să-l numească pe confidentul său apropiat și șeful de cabinet Patrick Achi în funcția de prim-ministru interimar.

Bakayoko era tratat de cancer la Freiburg, după cum relatează BBC.

Citeşte şi Explozie pe aeroport, după aterizarea avionului cu miniştrii noului guvern. Sunt cel puţin 12 morţi