Ţara unde preţul benzinei va creşte în februarie de cinci ori. Un plin va costa mai mult decât salariul mediu

Criza economică se adâncește în Cuba, unde prețul benzinei va crește cu peste 425% față de cel prezent, în următoarele săptămâni, conform unui anunţ venit chiar din partea guvernului.

16 ian. 2024, 10:06
Ţara unde preţul benzinei va creşte în februarie de cinci ori. Un plin va costa mai mult decât salariul mediu

Cuba comunistă se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele decenii. Principalele motive pentru starea tragică a economiei țării latino-americane sunt pandemia COVID-19, sancțiunile economice ale SUA și scăderea dramatică a numărului de turiști care vizitează țara.

La criza economică profundă a contribuit și sprijinul în scădere, din ultimii ani, al Venezuelei, care se confruntă cu propriile probleme economice și nu mai furnizează Cubei cantitatea de combustibili necesară, scrie Ziare.com.

Odată cu creșterea inflației a apărut și o lipsă majoră de bunuri esențiale, în timp ce lucrurile stau la fel de rău pentru proprietarii de vehicule care formează cozi uriașe la benzinării, ce durează ore, pentru a-și umple rezervoarele.

Guvernul țării, care pare depășit de situație, a anunțat o serie de măsuri economice cu scopul de a găsi fondurile necesare pentru a putea importa, printre altele, combustibil.

Mai exact, guvernul cubanez a anunțat o creștere a prețului benzinei, în luna februarie, de la 0,95 euro/litru în prezent, la 5,03 euro, creșterea depășind 425% în doar câteva săptămâni.

Citeşte şi: Intervenţie brutală a poliţiei la o nuntă. Mirele a fost arestat înainte să apuce să se însoare: „Au vrut să prevină asta cu orice preţ”

Guvernul comunist speră să găsească banii necesari pentru importurile de produse de primă necesitate, cum ar fi medicamentele.

De fapt, guvernul va redeschide 29 de benzinării de stat, care vor vinde benzină puținilor rezidenți deținători de mașini, acceptând doar dolari americani – care pot fi obținuți pe piața neagră.

Deja, proprietarii de vehicule din țară au stat la coadă de kilometri așteptând să-și umple rezervoarele la prețurile existente, guvernul majorând simultan costul energiei electrice și gazului pentru marii consumatori.

Umplerea unui rezervor de 40 de litri va costa în jur de 200 de euro, în condițiile în care salariul mediu al unui funcționar public în Cuba este de doar 160 de euro.

Astfel, țara latino-americană va avea poate cea mai scumpă benzină din lume, în timp ce până acum avea unul dintre cele mai mici prețuri.

Citeşte şi: Suspectul în cazul uciderii tânărului Alexandru Ivan, de 14 ani, avea în casă un frigider plin de bani