Țara vecină cu România care impune vaccinarea obligatorie pentru profesori și funcționari

Ucraina a impus joi, 7 octombrie, vaccinarea obligatorie pentru funcţionari şi cadrele didactice, pe fondul creșterii alarmante a numărului de infectări COVID-19.

08 oct. 2021, 08:28
Țara vecină cu România care impune vaccinarea obligatorie pentru profesori și funcționari

Ucraina

este țara care a impus joi, 7 octombrie, vaccinarea obligatirie pentru cadrele didactice și funcționari, din cauza creșterii impresionante a cazurilor de infectare cu Sars-Cov-2.

”Această decizie este menită să protejeze viaţa şi sănătatea ucrainenilor, prin crearea unui mediu sigur în instituţiile de învăţământ şi în structurile statului”, a declarat ministrul ucrainean al sănătăţii, Viktor Liaşko.

Această decizie este posibil să genereze un val de proteste în țară, unde numeroși cetățeni se împotrivesc vaccinării.

Cadrele didactice și profesorii au la dispoziție o lună pentru a face vaccinul împotriva Covid-19, iar cei care nu se vor imuniza vor fi suspendaţi din funcţie fără plată.

Până la sfârşitul lunii septembrie 70% din cei circa 1,2 milioane de profesori ucraineni au primit cel puţin prima doză de vaccin şi 46% schema completă, potrivit AFP, notează Antena3.

Ucraina. Preşedintele Zelenski se teme de o invazie totală a Rusiei

Ucraina se află în război, din 2014, cu separatişti, în regiunile Doneţk şi Lugansk, un război care a izbucnit după anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea.

Alertă la graniţa de est: Trei militari ucraineni au fost ucişi, iar alţi zece au fost răniţi, pe linia frontului cu separatiştii proruşi, în estul ţării, în weekend, a anunţat armata, relatează AFP.  Potrivit unui bilanţ întocmit de AFP din surse oficiale, cel puţin 53 de militari ucraineni au fost ucişi de la începutul anului, după ce anul trecut au fost ucişi 50. În rândul separatiştilor, peste 30 de combatanţi au fost declaraţi morţi din ianuarie încoace.

Doi militari au fost ucişi, iar alţi zece au fost răniţi sâmbătă, după ce rebeli au tras către poziţii ucrainene cu sisteme de artilerie de calibru mare şi lansatoare de rachete şi le-au bombardat cu mine lanate din drone, a precizat duminică, într-un comunicat, armata ucraineană.
Un al treilea militar a fost ucis duminică, într-un tir inamic, a anunţat armata duminică seara, într-un comunicat separat.

Majoritatea atacurilor de sâmbătă şi duminică au avut loc în regiunea Doneţk, se precizează în comunicat.

Alertă la graniţa de est: Ucraina se află în război, din 2014, cu separatişti, în regiunile Doneţk şi Lugansk, un război care a izbucnit după anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea şi care s-a soldat cu peste 13.000 de morţi.

Rusia dezminte că-i înarmează pe separatişti, în pofida numeroaselor elemente care arată că trimite oameni, arme şi bani pentru a-i susţine.

În urma respectării în mare a unui armistiţiu între Kiev şi separatişti în a doua jumătate a lui 2020, tensiunile au crescut cu un nivel anul acesta între Ucraina şi Rusia, după ce Moscova a organiat manevre cu aproximativ 100.000 de militari la frontiera ucraineană.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski aprecia vineri că este posibilă o invazie rusă a Ucrainei.

Alertă la graniţa de est: ”O escaladare puternică din partea Rusiei este cel mai grav lucru care se poate întâmpla. Din nefericire, un asemenea risc există”, a subliniat el la un forum internaţional, la Kiev.

Zelenski a spus că relaţiile cu SUA s-au îmbunătăţit, însă a deplâns faptul că Ucraina nu a primit un răspuns clar la solicitarea sa de a adera la NATO, un pas care ar înfuria cu siguranţă Moscova.

„Nu am primit o poziţie directă cu privire la aderarea Ucrainei la NATO. Ucraina este pregătită de mult timp”, a spus el.