Ţăranul român din… Kazahstan. Cum, când şi de ce a ajuns acolo

Românii din „micile Românii" din afara granițelor țării ne surprind meru prin atașamentul lor față de „patria mamă". Chiar și atunci când îi separă zeci mii de kilometri, două sau trei generații petrecute „în afara" granițelor firești și traiul într-o cultură mult diferitî de a noastră. Astfel de oameni sunt și cei peste 40.000 de români din Kazahstan, fostă republică sovietică. Majoritatea o reprezintă... țărani de dincolo de Prut, autoexilați în căutarea unui trai mai bun, în vremea Sovietelor.

16 mai 2017, 12:26
Ţăranul român din… Kazahstan. Cum, când şi de ce a ajuns acolo

Domnule Nicolae Plushkis, o sa incepem prin a va intreba: de ce e nevoie de o asociatie a romanilor in Kazahstan, atat de departe, in inima stepelor Asiei…?

Pentru ca in Kazahstan sunt, oficial, 21.000 de romani. Neoficial sunt 40.000 de mii. De ce? Pentru ca daca are o fiica, s-a casatorit, a facut copii, copiii au fost trecuti dupa nationalitatea tatalui. Deja devine ori rus, ori neamt, ori kazah…

Sunt trecuti in acte ca „romani’ sau ca „moldoveni’?

Cei mai multi sunt moldoveni. Dar nu pentru ca asa s-au declarat, ci fiindca nationalitatea unui copil era stabilita de nationalitatea tatalui, pe teritoriul fostului URSS. Si acum, in Kazahstan, e la fel. Romani sunt doar vreo saizeci, iar asta pentru ca sunt urmasi ai fostilor prizonieri de razboi romani. Urmasii celor stabiliti aici pe vremea tarului si apoi pe vremea sovieticilor, daca au venit din Basarabia, sunt trecuti ca „moldoveni’.

Si dumneavoastra ce nationalitate aveti?

O sa radeti. Eu nu sunt trecut nici roman, nici moldovean, ci lituanian, pentru ca mama mea s-a casatorit cu un lituanian.

Explicati-ne cum si cand au ajuns romanii – fie ca-i numim asa sau moldoveni, basarabeni – in Kazahstan?

Au fost mai multe trepte. Prima data s-a intamplat asta pe timpul lui Stalakan, cand Basarabia era in Imperiul Tarist; atunci basarabenilor li s-a promis pamant. Prin 1906… Si taranul nostru, dupa pamant, o plecat in Kazahstan, cu carul, cu boii… Au mers caravanele sase luni pana,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Citeste mai departe AICI