„Târg de Crăciun”, în acest weekend, în curtea Ministerului Agriculturii

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va găzdui "Târgul de Crăciun' în perioada 18 - 20 decembrie, eveniment în cadrul căruia vizitatorii vor putea găsi produse alimentare de calitate, cum sunt cele tradiționale atestate sau cele realizate după rețete consacrate, a anunțat, miercuri, ministerul de resort.

18 dec. 2015, 07:45
„Târg de Crăciun”, în acest weekend, în curtea Ministerului Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, va deschide oficial târgul vineri, la ora 10,30, va face un tur al expozanților și va înmâna noi atestate de produse tradiționale/consacrate din partea MADR. Cei care vor primi atestate din partea MADR sunt: Întreprinderea familială Paliștan I. Mihai, județul Bacău, respectiv un atestat produs tradițional — păstrăv afumat în hârzob de brad — și societatea Raitar, județul Suceava — două atestate produse rețetă consacrată: mușchi file afumat și jambon afumat fără os.

„Cei care vor vizita ‘Târgul de Crăciun’ din curtea MADR sunt invitați să redescopere gustul bucatelor ‘cu poveste’ din diferite regiuni ale României, al produselor din carne sau din lapte (brânză de burduf, telemea, caș dulce sau afumat, pastramă de oaie, urdă), al produselor din pește (păstrăv afumat în cobză de brad ‘Doftana’, salată de icre de crap și de știucă/zacuscă de pește/scrumbie marinată), al produselor de panificație și patiserie (pâine cu cartofi, diverse sortimente de cozonac) al siropurilor, gemurilor sau dulcețurilor de fructe”, se arată în comunicat.

La expoziție vor fi prezenți producători de fructe și legume, miere, dar și cei de palincă și vin. Printre produsele care vor încânta vizitatorii târgului amintim „Magiunul de prune de Topoloveni’, produs care beneficiază de certificare de calitate europeană „Indicație Geografică Protejată — IGP’.

În târg va fi amenajată o secțiune dedicată meșterilor populari, care vor expune măști tradiționale, instrumente populare, iconografie, obiecte obținute prin prelucrarea lemnului și a hârtiei, costume populare și păpuși cu motive populare.

„Târgul de Crăciun’ va avea loc în curtea MADR, în intervalul orar 9,00 — 17,00.

În anul 2013, Ministerul Agriculturii, împreună cu Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, a elaborat Ordinul comun nr. 724/1082/360 privind atestarea produselor tradiționale, care a avut drept scop diferențierea clară între un „Produs Tradițional’ și un „Produs Industrial’.

În cei doi ani de implementare a Ordinului 724/2013 privind atestarea produselor tradiționale, au fost eliberate 511 atestate produse tradiționale.

În anul 2014 au fost atestate 309 produse tradiționale, reprezentând 61% din totalul produselor atestate, iar în anul 2015 au fost atestate 192 produse, reprezentând 37% din totalul de produse atestate. De asemenea, au fost respinse 248 de solicitări de înregistrare în Registrul Național al Produselor Tradiționale (RNPT).

MADR precizează că în Registrul Național al Rețetelor Consacrate (RNRC) sunt înregistrați până în prezent 23 de operatori economici, cărora li s-au acordat 90 de atestate pe rețete consacrate pentru produse din categoriile: panificație, carne și lapte.