Târg de Florii și Paște în București. Evenimentul începe pe 12 aprilie, în Parcul Regele Mihai I

De Paște, Bucureștiul celebrează tradițiile și meșteșugurile autentice! Evenimentul Tradiții și Flori de Sărbători începe pe 12 aprilie, în Parcul Regele Mihai I.
Alina Costache
31 mart. 2025, 10:58
Târg de Florii și Paște în București. Evenimentul începe pe 12 aprilie, în Parcul Regele Mihai I

Târg de Florii și Paște în București. Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, organizează cea de-a 12-a ediție a evenimentului oficial de Paște al Capitalei – Tradiții și Flori de Sărbători, în perioada 12 – 21 aprilie 2025, în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău) – intrarea Charles de Gaulle. Bucureștenii și turiștii sunt invitați să descopere tradiții autentice și să se bucure de o atmosferă festivă alături de cei dragi, zilnic, în intervalul orar 10:00 – 21:00. Intrarea este liberă.

Devenit o tradiție a Capitalei, acest eveniment cultural dedicat sărbătorilor de Florii și de Paște, destinat întregii familii, valorifică arta populară și tradițiile autohtone, reunind meșteșugari din toate zonele etnografice ale României, creatori urbani, producători locali și diverse activități artistice și recreative – spectacole de teatru, ateliere de creație și de reciclare, artiști animatori, recitaluri instrumentale și muzică ambientală.

Citește și: Cum va fi vremea de Paște și de Florii. Vor fi zone unde va ploua sau va ninge

 

Târg de meșteșug, creație și produse culinare autohtone

Târgul tradițional de Paște va reprezenta și anul acesta un bun prilej de a descoperi obiecte autohtone realizate cu migală, produse hand-made ale creatorilor urbani, preparate ale producătorilor locali și meșteșuguri transmise din generație în generație. În fiecare zi, între orele 10:00 și 21:00, la cele peste 70 de spații expoziționale din cadrul evenimentului, vizitatorii vor fi întâmpinați cu o diversitate de creații (ouă încondeiate, ii și costume tradiționale, icoane pictate, obiecte din piele, ceramică, sticlă și lemn, ornamente din pănușă, lumânări, lavandă, flori, cosmetice, accesorii și bijuterii, jucării, decorațiuni pentru casă și pentru masa de Paște) și cu produse culinare variate (cozonaci, pască, prăjituri de casă, gogoși, înghețată, turtă dulce, miere, dulcețuri, sucuri naturale, ciocolată, zacuscă etc.).

De asemenea, timp de 10 zile, meșteri populari vor dezvălui secretele tehnicilor folosite, publicul având ocazia să vadă demonstrații de încondeiere a ouălor de Paște, de realizare a unor obiecte și decorațiuni din pănușă, de prelucrare a sticlei, a lemnului și a pielii pentru obținerea unor obiecte care îmbină funcționalitatea cu estetica și care oferă o fereastră către patrimoniul cultural al diverselor regiuni. Demonstrațiile de meșteșuguri oferă vizitatorilor ocazia unică de a explora arta tradițională românească și tehnicile ancestrale de lucru, folosite cu măiestrie de meșterii prezenți în cadrul evenimentului Tradiții și Flori de Sărbători. Participanții vor putea nu doar să observe, ci și să interacționeze cu aceștia, târgul creând o conexiune autentică între public și universul tradițional românesc, în timp ce oferă o experiență educativă și captivantă. Astfel, demonstrațiile devin mai mult decât simple prezentări – ele reprezintă o invitație la redescoperirea frumuseții meșteșugurilor care definesc identitatea culturală a poporului român și o celebrare a artei.

Citește și: Când sunt Floriile în 2025. Tradiţii şi superstiţii în Duminica Floriilor. Ritualul prin care persoanele necăsătorite pot atrage sufletul pereche

 

Activități artistice și recreative

Tradiții și Flori de Sărbători este evenimentul unde copiii se vor putea bucura de artă, creație și divertisment. Micii vizitatori, alături de părinți și bunici, sunt invitați la teatru în fiecare weekend (12 – 13 aprilie, 19 – 20 aprilie) și luni, pe 21 aprilie, între orele 12:00 – 13:00. Atelierele de creație și de reciclare, unde participanții vor îmbina creativitatea cu joaca, vor avea loc în weekend-ul 12 – 13 aprilie și în perioada 17 – 21 aprilie, în intervalele orare 17:00 – 18:00 și 18:00 – 19:00 și vor avea o tematică specifică Sărbătorilor Pascale.

Artiștii animatori pe picioroange, care se vor plimba pe aleile parcului în cele două weekend-uri și pe 21 aprilie, vor întregi atmosfera de sărbătoare, răspândind voie bună. De asemenea, caruselul îi va încânta pe cei mici, fiind nu doar un punct de atracție, ci și un loc unde amintirile frumoase prind contur.

În fiecare weekend (12 – 13 aprilie, 19 – 20 aprilie) și luni, pe 21 aprilie (în intervalele orare 17:00 – 18:00 și 18:00 – 19:00), precum pe 17 – 18 aprilie (între 18:00 și 19:00), foișorul de lemn găzduiește seri dedicate recitalurilor instrumentale. Acestea adaugă o notă armonioasă promenadei prin parc, fiecare stil muzical oferind o experiență sonoră deosebită, ce îi va purta pe spectatori într-o călătorie de la jazz și blues, la muzică clasică, muzică de film și folclor autentic.

Între 12 și 21 aprilie 2025, Tradiții și Flori de Sărbători devine atât un spațiu de întâlnire între generații, în care cultura populară este celebrată și adaptată într-un mod contemporan, păstrându-și, totodată, autenticitatea, cât și o experiență completă, care îmbină tradiția și însemnătatea sărbătorii. Acest eveniment aduce în prim-plan frumusețea artei tradiționale, de la obiectele lucrate manual, ce poartă amprenta creativității și sufletului meșteșugarilor, până la activitățile complementare, care integrează tematica Sărbătorilor Pascale. Intrarea este liberă.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Meteorologii anunță o vară ciudată. Ploi și temperaturi schimbătoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce