Târguri de Crăciun din Europa, în 2012

Deliciile gastronomice specifice cinei de Crăciun, brânzeturi, prăjituri care îţi lasă apă în gură, vinuri delicioase şi globuleţe confecţionate de meşteri populari. Toate acestea constituie atracţiile târgurilor de Crăciun din Europa, evenimente la care, de câţiva ani, participă tot mai mulţi români. Pentru o astfel de escapadă, preţul se ridică la câteva sute de euro.

06 dec. 2012, 10:05

Cele mai căutate târguri de sărbători sunt cele din Viena, Praga, Berlin sau Budapesta.

„Cele mai vândute destinaţii cu Târguri de Crăciun rămân şi anul acesta Viena şi Praga, unde vânzările au crescut faţă de anul trecut. Alegerile sunt motivate de atmosfera de sărbătoare tradiţională, de spectacolele care refac scena Naşterii Domnului, de concertele festive şi workshopurile gastronomice”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Marius Berca, director de marketing la Christian Tour.

Tarifele pentru Viena pornesc de la 159 de euro de persoană, pentru transport cu autocarul, 3 nopţi de cazare cu mic dejun la hotel de trei stele şi ghid însoţitor. Pentru Piaţa de Crăciun Praga, turiştii au plătit de la 225 de euro de persoană pentru transport cu autocarul, 5 nopţi cazare cu mic dejun la hotel de trei stele.

Târg de Crăciun la Viena

Pieţele de Crăciun din Viena sunt deschise anul acesta în perioada 17 noiembrie– 24 decembrie 2012. Cea mai renumită este Rathausplatz, aflată în fața Primăriei, deosebit de frumoasă seara când clădirea consiliului oraşului este iluminată feeric.

Pentru prima dată, în acest an va exista o scenă cerească cu tronul unui înger, amplasată sub bradul de Crăciun, unde copiii vor fi invitați să ia loc pe nori şi să asculte poveştile de Crăciun. Celebrităţile din Austria vor sta pe Tronul Îngerului şi le vor citi poveşti copiilor.

O alegere bună este şi Piaţa din faţa Palatului Schönbrunn, unde se organizează concerte festive, de la colinde la masa de Crăciun.

Târg de Crăciun cu kürtös kalács

Turoperatorii spun că şi târgul de Crăciun din Budapesta, Ungaria, se vinde bine.

„Pentru Budapesta tariful este de 405 euro de persoană, iar pachetul include transport cu avionul, taxe de aeroport, taxa de bagaj, patru nopţi cazare cu mic dejun la hotel de patru stele”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET, Diana Păşcuţ, specialist marketing Pegas Holidays.

În fiecare an, de la sfârşitul lunii noiembrie până la sfârşitul lunii decembrie, Piaţa Vörösmarty se transformă în Piaţa de Crăciun din Budapesta. Cu o arhitectură de secol XIX, piaţa numără peste 100 de căsuţe din lemn, oferind cadouri artistice cu tema Crăciunului. Aici veţi găsi cutii din lemn realizate manual, păpuşi, genţi, încălţăminte, decoraţiuni de Crăciun, trenuleţe, instrumente muzicale, mănuşi, haine. Un calendar gigant va fi expus pe faţada clădirii Gerbeaud şi în fiecare zi, între 1 şi 23 decembrie o fereastră nouă se deschide în calendar însoţită de lumini şi spectacole de muzică. Mirosul alimentelor tradiționale maghiare, cum ar fi lángos (pâine prăjită cu o varietate de garnituri), kürtös kalács(cozonac cu multă cacao), cârnați rumeniţi şi a altor delicatese, cum ar fi ştrudele de casă, Toki pompos (aluat la cuptor) şi castane prăjite îţi deschid apetitul. Aflaţi secretele culinare ale bucătăriei ungureşti la standurile unde se găteşte în aer liber ştrudel şi kürtös kalács. Programul pentru copii include cursuri artizanale şi spectacole de păpuşi.

Cel mai vechi târg de Crăciun 

Cei care vor să meargă în Germania pentru a vizita un târg de Crăciun au la dispoziţie târgul din Munchen.

„Pentru târgul de Crăciun de la Berlin tarifele pornesc de 66 de euro de persoană pe noapte, cazare la hotel de trei stele. Tot pentru Berlin există şi o ofertă specială: 4 nopţi la tarif de 3 nopţi pentru sejururi în perioada 26 noiembrie–6 ianuarie. De asemenea, se oferă băutură de „Bun venit”, check-out târziu duminica şi conexiune gratuită la internet prin Wi-Fi”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Oana Şerban, specialist marketing Europa Travel.

Piaţa din Marienplatz, Munchen (deschisă anul acesta din 30 noiembrie până pe 24 decembrie) datează încă din secolul al XVII-lea şi este descrisă ca una dintre cele mai tradiţionale pieţe de acest fel din Germania. Aici veţi găsi de la suveniruri la dulciuri şi vin fiert, până la nuci prăjite şi mere coapte. La prânz se aud cântecele de sezon ale corului municipal de la balconul Primariei. Există, însă, şi pieţe mai mici în Munchen, unde se adună diferiţi artişti care îşi vând micile obiecte de artizanat.

Târg de Crăciun în Paris

Pentru Piaţa de Crăciun Paris, tarifele pornesc de la 67 de euro de persoană pe noapte la hotel de trei stele.

„Şi pentru Paris avem o ofertă specială, 3 nopţi la tarif de două nopţi pentru sejururi cuprinse în perioada 20 noiembrie – 6 ianuarie”, a spus Oana Şerban.

Una dintre dintre cele mai aglomerate pieţe din Paris, Place Saint Sulpice (deschisă în perioada 1-24 decembrie) reuneşte 60 de artişti care îşi expun lucrările la vânzare. Lucrările de artă sunt produse dintr-o gamă largă de materiale, inclusiv lemn, sticlă şi materiale textile.

„La începutul lunii decembrie, grupuri locale de caritate ajută copiii cu handicap să vândă produsele de artă vizitatorilor, ceea ce înseamnă că puteţi cumpăra cadouri şi susţine o cauză nobilă. Tot aici în fiecare an, se sărbătoresc ani de la înfiinţarea Quebec-ului. Trebuie neapărat să încercaţi acadelele cu sirop de arţar, alături de evenimente culturale cum ar fi lecturi, muzică şi dansuri”, a amintit Oana Şerban.

Piaţa Montparnasse Christmas Village (deschisă în perioada 5-30 decembrie) este piaţa produselor alimentare pe alese. Aici pot fi gustate deliciile gastronomice specifice cinei de Crăciun: brânzeturi, prăjituri care îţi lasă apă în gură şi vinuri delicioase.

Mulţi turişti români nu vor să meargă organizat în târgurile de Crăciun şi aleg pachete city break.

„Pe lângă pachetele clasice de Târguri de Crăciun care au un program prestabilit, am avut vânzări pentru pachete city break în destinaţii precum: Viena, Praga, Munchen şi Milano, cu plecări la sfârşit de noiembrie şi în decembrie. Mulţi dintre turişti preferă să-şi facă singuri programul de vacanţă şi să acorde timp după bunul plac obiectivelor care îi interesează, printre acestea fiind în această perioadă şi Pieţele de Crăciun”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Cristina Pipiaş, consilier turism Best Tourism Hypermarket.