Ţări care nu există, dar care pot fi vizitate GALERIE FOTO

În lume există peste 50 de ţări care nu sunt recunoscute oficial. Multe dintre ele au devenit destinaţii turistice, chiar dacă acestea nu figurează pe harta lumii ca state de sine stătătoare.

13 mart. 2016, 06:13

De la insule minuscule şi până la teritorii extinse şi chiar transnaţionale, unele dintre acestea şi-au declarat unilateral statutul de ţară şi au devenit destinaţii turistice în adevăratul sens al cuvântului. Iar pentru cei cu simţul aventurii, „ţările” care nu există, dar care pot fi vizitate sunt destul de multe şi suscită un interes din ce în ce mai mare pentru turişti.

Nick Middleton, autor de publicaţii de călătorie şi profesor de Geografie la Universitatea Oxford, a realizat o „colecţie” a ţărilor nerecunoscute, într-o lucrare intitulată „Atlasul Ţărilor Care Nu Există: Un compendiu de 50 de state Nerecunoscute şi Neobservate”.  

Fiecare dintre aceste ţări neştiute’, nevăzute sau nerecunoscute este provocatoare în felul ei şi foarte multe dintre ele sunt nişte destinaţii de vacanţă uluitoare. Unde mergem?… De pildă…

– Christiania

În 1971, un grup de tineri hippy punea temelia unei „ţări” în inima Copenhagăi. Aşa a luat fiinţă Christiania, pe locul unei foste cazarme militare. Declarat Fredom of Christiania, teritoriul de 34 de hectare a fost consacrat ca fiind comunitatea cea mai democratică din lume. Acolo, narcoticele sunt „la ele acasă”. Ministerul Apărării danez le-a acordat narcomanilor dreptul de a folosi teritoriul în schimbul unor taxe pentru utilităţile folosite de aceştia.

Astăzi, Christiania are şcoli, case şi chiar mici afaceri, iar populaţia acestui teritoriu a ajuns la 850 de persoane.

Deocamdată, Christiania este vizitată de peste 1 milion de turişti anual, iar intrarea este liberă şi nu este nevoie de paşaport sau de alte formalităţi pentru a vizita „ţara”.

– Somaliland

Somaliland este „insula liniştii”. Situată în Cornul Africii, aceasta are 3,5 milioane de locuitori. Doreşte să îi fie recunoscută independenţa de Somalia încă din 1991.

În Somaliland se poate ajunge cu avionul, din Nairobi. Este zbor direct. Graniţele sale autodeclarate sunt asemănătoare celor din vremea Protectoratului Britanic.

Capitala Somalilandului este Hargeisa. Somalilandul are 850 de kilometri de coastă, aşa că nu duce lipsă de plaje. Turiştii pot admira Colecţia Laas Geel, de picturi rupestre vechi de 5.000 de ani, care a fost descoperită abia în 2002 şi este situată la 50 de kilometri de Hargeisa.

-Tuva

Aflată în inima Asiei Centrale, Tuva era pe vremuri o naţiune independentă, dar a suferit modificări de statut sub regimul Secretarului General Salceak Toka, în perioada 1930-1940, când ţara înclina către principiile sovietice.

Tuva a cerut să fie inclusă în fosta URSS, iar acum face parte din Rusia de astăzi, însă a rămas dedicată obiceiurilor şi principiilor sale şi practicilor culturale, Este, cum s-ar spune, un mic stat în stat.

Această regiune din sudul Siberiei, recunoscută pentru stepele şi pădurile sale, este şi un loc de agrement preferat de actualul preşedinte rus, Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin o vizitează des, mai ales vara, când vine la agrement şi unde a şi fost fotografiat pescuind sau participând la vânătoare. În zonă se practică şi turismul spa şi poate fi admirată flora şi fauna regiunii. Nu trebuie ratat nici spectacolul muzical al locuitorilor din Tuvan.

Tuva nu este bogată numai în resurse naturale, ci şi în vestigii – de la podoabe arhaice, până la monumente istorice. Aşa este, de pildă, situl arheologic Por-Bajin, din sălbăticie. I se mai spune şi „casa din argilă”, pentru că a fost construită din argilă şi se întinde pe mai mult de 3 hectare. Este înconjurată de ziduri mai înalte de 10 metri, acestea fiind şi mai înalte iniţial. A fost construită în secolul al III-lea, î.d.Hr.