Ţări fără nicio gară. Zece state care nu au linii de cale ferată, unul este din Europa FOTO

Sunt ţări cu întindere mare, însă cu o densitate scăzută a populaţiei. Cu excepţia Libiei, Omanului şi Islandei acestea sunt însă printre cele mai sărace state ale lumii, acesta fiind şi motivul principal pentru care reţeaua feroviară este aici inexistentă.
Daniel Spătaru
12 ian. 2014, 09:18
Ţări fără nicio gară. Zece state care nu au linii de cale ferată, unul este din Europa FOTO

10. Bhutan

Suprafaţa: 38.394 kmp

Populaţia: 742.737 locuitori

Până în anul 1961, din cauza lipsei drumurilor pavate, călătoriile în Bhutan se făceau călare pe catâri sau cai. O astfel de călătorie din capitala statului, Thimphu, până la graniţa cu India dura 6 zile, parcurgându-se 205 km. Astăzi, infrastructura de transport a Bhutanului include 8.000 km de şosele şi două aeroporturi, însă nu există reţea feroviară. În 2009, noul rege al Bhutanului a finalizat un plan de construcţie a 18 km de cale ferată, până la graniţa cu India, proiectul fiind finanţat de ţara vecină.

9. Islanda

Suprafaţa: 103.001 kmp

Populaţia: 321.857 locuitori

Islanda nu are căi ferate publice, deşi au existat propuneri pentru a construi o linie pentru pasageri între Keflavík şi Reykjavík. De asemenea, au fost propuneri de a se construi un sistem de metrou uşor în capitala Reykjavík. În trecut au existat câteva linii industriale, însă între timp căile ferate au fost demontate, iar locomotivele mutate în muzee.

8. Oman

Suprafaţa: 309.501 kmp

Populaţia: 3.869.873 locuitori

Reţeaua feroviară este aici la stadiul de proiect, fiind prevăzute inclusiv legături cu ţările vecine. Deşi în prezent nu există căi ferate publice şi nu se poate vorbi de un sistem feroviar în adevăratul sens al cuvântului, Omanul are totuşi un mic tren turistic, cu ecartament îngust. Trenul se află în peştera Al Hoota şi îi plimbă pe turişti prin galerii, timp de 4 minute, pe o distanţă de 400 de metri.

7. Papua Noua Guinee

Supafaţa: 462.840 kmp

Populaţia: 7.059.653 locuitori

Transporturile în Papua Noua Guinee sunt îngreunate în special din cauza reliefului montan. În consecinţă, vapitala Port Moresby nu este legată de oraşele principale ale ţării nici măcar de şosele adecvate, aici ajungându-se doar cu aeronave uşoare sau pe jos. Totuşi, în ţară mai există urmele unor vechi căi ferate industriale, din perioada colonizării germane, însă acum ele sunt scoase din uz. Acestea fuseseră construite în apropierea localităţilor Madang şi Rabaul.

6. Yemen

Suprafaţa: 527.970 kmp

Populaţia: 23.833.000 locuitori

Absenţa reţelei feroviare este aici o consecinţă directă a sărăciei ţării, Yemenul fiind cea mai slab dezvoltată ţară din zona Orientului Mijlociu. Întreaga reţea de transporturi este aici la pământ. Ţara are o suprafaţă de peste două ori mai mare decât a României, însă din cei 71.300 km de drumuri doar 6.200 km sunt pavaţi. Cu autoturismele se circulă haotic, iar şoferii nu respectă adesea viteza maximă admisă, de 100 km/oră. De asemenea, aici nu există legi cu privire la purtarea centurii de siguranţă.

5. Republica Centrafricană

Suprafaţa: 622.984 kmp

Populaţia: 4.422.000 locuitori

În prezent niciun tren nu circulă pe teritoriul Republicii Centrafricane, deşi în 2002 a fost propusă construcţia unei linii feroviare între portul camerunez Kribi şi capitala Bangui. Totuşi pe teritoriul acestui stat a existat o cale ferată, de la Zinga la Mongo, lungă de 7,5 km, operaţională între anii 1930 şi 1960.

4. Somalia

Suparafaţa: 637.657 kmp

Populaţia: 10.000.000 locuitori

Singura cale ferată din Somalia, Mogadiscio-Villabruzzi, a fost construit de către italieni, în jurul anului 1910. Ea conecta capitala Somaliei cu zonele agricole din bazinul râului Shebelle şi a fost funcţională între 1914 şi 1941. În anii ’40 ea a fost demontată de către britanici şi de atunci nu a mai fost reconstruită.

3. Niger

Suprafaţa: 1.267.000 kmp

Populaţia: 17.129.076 locuitori

Ţara nu are linii de cale ferată, dar se foloseşte de trenurile din ţările vecine Benin şi Togo pentru mărfurile de export şi import, în interiorul graniţelor transportul fiind asigurat cu camioanele. O linie între capitala Niamey şi alte oraşe din ţară a fost propusă încă din perioada colonială şi se află încă în discuţie.

2. Ciad

Suprafaţa: 1.284.000 kmp

Populaţia: 10.329.208 locuitori

Infrastructura de transport în Ciad este în general slabă, mai ales în nordul şi estul ţării, iar transportul fluvial este cât de cât dezvoltat în sud-vestul ţării. Până în 2012, Ciad a avut nici urmă de cale ferată, însă acum aproape doi ani a început construcţia a două linii care să lege capitala N’Djamena de Sudan şi Camerun. Construcţia ar trebui să fie finalizată în 2016.

1. Libia

Suprafaţa: 1.759.541 kmp

Populaţia: 5.670.688 locuitori

Din anul 1965 nu mai există linii feroviare operaţionale în Libia, deşi înainte transportul feroviar funcţiona în ţară. Planuri pentru o nouă reţea au fost întocmite destul de târziu, iar în 2008 şi 2009 a început construcţia unor linii, paralele cu linia de coastă, până la graniţa cu Tunisia. Construcţiile au fost suspendate însă, din cauza războiului civil izbucnit în 2011.

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Legea care îi vizează direct pe românii care locuiesc la curte. Vecinii te pot obliga să faci asta
Capital.ro
Verdict pentru șoferii români: NU se consideră accident. Se încadrează la tentativă de omor
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Prognoza meteo, 17 iunie. Canicula revine. Temperaturile pe regiuni
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit în club
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Complet ILEGAL în propria locuință. Legea nu dă voie dacă ești proprietar sau chiriaș la BLOC
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
TREI PRIMARI DIN BUZĂU ALEȘI CU 100% DIN VOTURI
MediaFlux
DOCUMENTE pentru RECALCULARE! Simona Bucura Oprescu a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?