Tăriceanu: Abuzul în serviciu din actuala lege penală a dat naştere la abuzuri de interpretare a legii

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că prevederea referitoare la abuzul în serviciu din actuala lege penală a dat naştere la abuzuri de interpretare a legii prin care mulţi oameni au fost anchetaţi, iar unii condamnaţi. Tăriceanu a mai spus că o bună parte din administraţia centrală şi locală este "blocată" din cauza "temerii" de a adopta orice fel de decizie care ar putea să fie investigată de procurori, scrie Agerpres.

RomaniaTV.net
17 mai 2018, 09:59
Tăriceanu: Abuzul în serviciu din actuala lege penală a dat naştere la abuzuri de interpretare a legii

„Ceea este cert este un lucru, şi anume că abuzul în serviciu, aşa cum este în momentul de faţă prevăzut în legea penală, a dat naştere nu la abuzuri în serviciu, ci la abuzuri de interpretare a legii, prin care foarte mulţi oameni au fost anchetaţi, unii condamnaţi şi care a dus la următoarea situaţie: în momentul de faţă o bună parte din administraţia centrală şi locală este blocată din cauza temerii de a adopta orice fel de decizie care ar putea să fie investigată de procurori, în speţă de cei de la DNA, pe temeiul abuzului în serviciu. Ceea ce trebuie făcut este o reglementare mult mai exactă, mult mai precisă, în aşa fel încât aceste abuzuri care au avut loc în ultimii ani să dispară”, a afirmat joi Tăriceanu la Senat.

Întrebat dacă este de acord cu instituirea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu, Tăriceanu a răspuns: „Eu aş fi de părere cu totul altceva, şi anume să ne raportăm la legislaţia europeană care constituie un model fără îndoială şi pentru România, să ne uităm că sunt ţări în care nu există această prevedere de abuz în serviciu. Să ţinem cont de faptul că această prevedere este o moştenire din perioada comunistă şi stalinistă şi să facem un Cod penal care să fie modern, comparabil cu prevederile care se regăsesc la nivel european. Putem să mergem şi pe această formulă. Am discutat cu reprezentanţii unor mari ţări din UE, unde nu există această prevedere în Codul penal. La noi, moştenirea comunistă, vedeţi că suntem la 30 de ani de la căderea comunismului şi încă suntem nostalgici. Nu eu. Văd că sunt mulţi nostalgici după acea perioadă. De ce? Pentru că aceste prevederi din Codul penal erau folosite cu precădere ca instrumente politice de eliminare a unora care sunt incomozi, la fel cum s-a întâmplat în ultima perioadă şi în România. Nu e nicio diferenţă”.

El a pledat pentru sancţionarea administrativă a celor care greşesc la serviciu.

„Putem să ne orientăm foarte bine după legislaţia care funcţionează în alte state. La noi, rezultatele acestei campanii pe care am vazut-o desfăşurată în ultimii ani se văd. România stă prost la absorbţia fondurilor europene, stă prost cu implementarea proiectelor. De ce? Din acest motiv, pentru că funcţionarii din ministere nu mai vor să semneze pentru că au toţi grija familiei, grija locului de muncă şi în final a propriei libertăţi şi nu vor să se mai angajeze în nici un fel. Dacă vrem să stăm pe loc şi după aceea să ne plângem tot timpul că nu absorbim fonduri europene, că nu se fac proiecte, menţinem chestiunea aceasta. Cred că trebuie să facem o alegere. Până la urmă, politica penală o face Parlamentul şi nu o face sistemul juridic”, a adăugat Tăriceanu.