Tăriceanu: Actuala majoritate rămâne în actuala alcătuire. Anticipatele ar bloca instituţiile

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că există posibilitatea unei soluții politice care să guverneze România în conformitate cu mandatul primit de la cetățeni în anul 2012. El a apreciat că organizarea de alegeri anticipate ar conduce la un blocaj al instituţiilor statului.

04 nov. 2015, 13:49
Tăriceanu: Actuala majoritate rămâne în actuala alcătuire. Anticipatele ar bloca instituţiile

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că organizarea de alegeri anticipate, aşa cum cere PNL, ar crea un blocaj guvernamental, iar „majoritatea rămâne în actuala alcătuire” şi poate să dea un premier, el solicitându-i preşedintelui să convoace rapid consultări.

Urmare a tragediei care s-a petrecut la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Victor Ponta a înțeles că cel mai potrivit gest este asumarea responsabilității la cel mai înalt nivel și a luat decizia să demisioneze, fapt de care am luat act astăzi, împreună cu colegii mei, membri ai Coaliției.

Premierul ne-a informat în mod direct despre această decizie pe care a luat-o și desigur creează premisele pentru o resetare a situației la nivelul Guvernului. Actuala majoritate rămâne în actuala alcătuire. Deci există posibilitatea unei soluții politice care să guverneze România în conformitate cu mandatul primit de la cetățeni în anul 2012, să ne ducem mandatul încredințat de cetățeni la bună îndeplinire, pe baza rezultatelor pe care le-am avut până în acest moment„, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, după ședința Coaliției.

Nu putem să nu acceptăm că trebuie să existe asumarea unor responsabilități. Și gestul primului-ministru cred că este foarte elocvent. În orice țară democratică cred că la fel s-ar fi întâmplat. Primul-ministru este cel care își asumă o responsabilitate, poartă o responsabilitate a tuturor structurilor Executivului și a luat decizia care a trebuit. E un gest care trebuie văzut ca un gest de normalitate politică și de înțelegere a sensului democratic în care trebuie exercitată puterea. (…) Asumarea răspunderii prin gestul primului-ministru este un act puternic care dă dovadă că actuala coaliție a înțeles într-un fel care este modul de raportare față de astfel de evenimente„, a afirmat, miercuri, la Senat, Tăriceanu.

El susține că, teoretic, este posibilă fie varianta unui prim-ministru PSD, fie a unui premier din partea coaliției.

„Nu am discutat acest lucru. Le vom putea evalua de îndată ce ne vom contura fiecare dintre noi pozițiile, însă sigur că, teoretic, se poate fiecare dintre variante — fie premier PSD, fie din partea coaliției”, a adăugat Tăriceanu.

Președintele Senatului a subliniat însă că este rolul președintelui Iohannis să constate dacă există o anumită majoritate care să degaje un premier. „Din această clipă este rolul președintelui ca, în conformitate cu atribuțiile constituționale pe care le are, cu rolul său politic, să declanșeze consultările cu partidele politice parlamentare, să constate dacă există o anumită majoritate care poate să degaje un prim-ministru și cât mai rapid, aș sugera, să încheiem această situație care este o situație de criză politică majoră„, a mai spus Tăriceanu.

CITEŞTE ŞI: Mircea Duşa, PRIMA REACŢIE după ce Ponta a anunţat că îl propune premier interimar