Tăriceanu: Băsescu e un preşedinte terminat. După boicotul PDL e nevoie de încă 5-10% din alegători

Călin Popescu Tăriceanu l-a catalogat, marţi, pe Traian Băsescu drept "un preşedinte terminat", precizând că fiecare cetăţean va fi conştient de faptul că votul său a fost desconsiderat în cazul invalidării referendumului. Liderul deputaţilor liberali a apreciat că în urma boicotului anunţat de PDL, USL va trebui să mobilizeze suplimentar la urne între 5% şi 10% din electorat.

RomaniaTV.net
24 iul. 2012, 12:42
Tăriceanu: Băsescu e un preşedinte terminat. După boicotul PDL e nevoie de încă 5-10% din alegători

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, la sediul USL, referindu-se la ipoteza invalidării referendumului, că fiecare cetăţean va avea conştiinţa că votul lui este desconsiderat, iar Traian Băsescu, chiar revenit la Cotroceni, va fi un preşedinte terminat.

Întrebat cum va interpreta USL invalidarea referendumului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că, în cazul acestui scenariu, „fiecare cetăţean va avea conştiinţa că votul lui este desconsiderat de către preşedinte şi de către cei de la PDL şi va avea un sentiment puternic de frustrare”.

„Nu am să ezit să spun că acest lucru va fragiliza în mod clar – în eventualitatea în care referendumul nu va atinge cvorumul – personajul care se va întoarce la Cotroceni, în speţă pe Traian Băsescu. El deja este un preşedinte care s-a ales la limită la alegerile din 2009, a avut o majoritate extrem de redusă numeric, la care au contribuit într-o măsură apreciabilă românii din străinătate. Iată, toate sondajele de opinie din ultimii ani, inclusiv din acest moment, indică o erodare puternică a credibilităţii lui. Un vot masiv împotrivă a se reîntoarce la Cotroceni poate fi un artificiu administrativ, dar, din punct de vedere politic, părerea mea este că Băsescu va fi un preşedinte terminat”, a declarat reprezentantul PNL, citat de Mediafax.

Conform lui Tăriceanu, prin boicotul anunţat de PDL, vor trebui aduşi în mod suplimentar, la vot, pe 29 iulie, între 5 şi 10% din numărul de alegători. „Aprecierea mea este că vor trebui aduşi în mod suplimentar între 5 şi 10% din numărul de alegători, deci vor trebui convinşi, atraşi să vină să voteze, ceea ce nu este un lucru uşor. Asta înseamnă între 900.000 şi 1,8 milioane de alegători pentru a putea asigura condiţia de cvorum”, a spus Tăriceanu.

Fostul premier a apreciat că după această frământare politică nu există cetăţean în România care să nu fie la curent cu organizarea referendumului şi care este miza referendumului:

„Din acest motiv, cred că şi conştiinţa fecăruia va fi trezită pentru a-i determina să vină la vot în ziua referendumului. Acest lucru trebuie făcut prin toate canalele media, trebuie dat acest mesaj foarte clar că românii îşi decid într-o manieră foarte importantă viitorul pe următorii ani şi, dacă vor să rămână într-o Românie marcată de conflicte, de tesiune, de certuri, de dezbinare, atunci sigur că pot să stea acasă”.