Tăriceanu: Când eram premier, mergeam cu Băsescu la Consiliu. N-am vrut o dispută

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că, atunci când era premier, nu a vrut să genereze o dispută, astfel că s-a ajuns la o formulă de reprezentare bicefală la Consiliul European, el mergând împreună cu preşedintele Băsescu la reuniuni.

RomaniaTV.net
21 mai 2012, 13:17
Tăriceanu: Când eram premier, mergeam cu Băsescu la Consiliu. N-am vrut o dispută

„Toate aceste atitudini pe care şi le arogă cu de la sine putere şi printr-o interpretare complet deformată a Constituţiei duc la astfel de situaţii, iar cei care au făcut Constituţia au avut înţelepciunea necesară, învăţând şi din experienţa altor ţări, să nu pună în Constituţie toate greşelile pe care astăzi preşedintele nostru le face. Nu văd decât o repetare a unor situaţii foarte neplăcute care au mai existat şi în trecut şi în care, din păcate, actorul principal a fost, din păcate, tot preşedintele Băsescu”, a declarat Tăriceanu.

Întrebat despre medierea Curţii Constituţionale în această problemă şi ce se va întâmpla dacă Parlamentul va decide desemnarea lui Victor Ponta, Tăriceanu a răspuns că, din fericire, în trecut astfel de chestiuni nu au ajuns la judecata Curţii Constituţionale.

„A existat un echilibru care s-a menţinut permanent, dar pe care, aşa cum vă spuneam, preşedintele l-a stricat odată cu apariţia lui Boc sau Boc l-a stricat. Nici nu ştim, în definitiv, şi nici nu mai are importanţă cine. Cred că preeminenţa pentru acţiunile europene revine prim-ministrului, fără îndoială. Preşedintele are un alt rol, care este consfinţit de Constituţie. Fireşte, fiecare trebuie să-şi ia în îndeplinire atribuţiile şi să-şi îndeplinească rolul aşa cum este consfinţit de Constituţie, nu după cum doreşte neapărat preşedintele”, a mai spus fostul premier.

Întrebat cum a rezolvat el problema când era prim-ministru şi ce sfat are pentru Victor Ponta, Tăriceanu a răspuns că, în perioada în care era prim-ministru, a patricipat regulat la toate reuniunile Consiliului European alături de preşedintele Traian Băsescu, ambii considerând necesar să fie prezenţi.

„N-am vrut să generez o dispută din acest motiv şi sigur că s-a ajuns la această formulă de reprezentare bicefală, la nivel de Executiv, dar, după cum ştiţi, toate deciziile care se iau la Consiliul European trebuie, ulterior, implementate. Implementarea nu revine nici măcar 1% Preşedinţiei. Nu are instrumentele legale, nu are pârghiile necesare. Toate aceste lucruri revin Guvernului, aşa încât vă daţi seama că este o absurditate ca România să fie reprezentată de preşedinte şi ca implementarea să fie făcută de Guvern. Cred că este o dispută în care preşedintele perseverează şi greşeşte, dar, din punctul meu de vedere, nu mai este o noutate”, a încheiat Tăriceanu, adăugând că s-ar putea ajunge la modificarea Constituţiei pentru ca textul acesteia să fie şi pe înţelesul celor fără pregătirea necesară.