Tăriceanu: Îl felicit pe Tiberiu Niţu pentru redeschiderea dosarului de spălare de bani a lui Traian Băsescu

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, califică drept "contraproductivă" analiza declarațiilor politicienilor de către Inspecția judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii. Totodată, Tăriceanu l-a felicitat pe procurorul general, Tiberiu Niţu pentru că a cerut "redeschiderea unui dosar cu acuzații de spălare de bani vizându-l pe fostul președinte, dosar clasat parcă la comandă politică".

14 mai 2015, 13:27
Tăriceanu: Îl felicit pe Tiberiu Niţu pentru redeschiderea dosarului de spălare de bani a lui Traian Băsescu

Concluziile din ultima vreme ale Inspecției judiciare a CSM privind afectarea independenței Justiției ca urmare a declarațiilor unor politicieni au devenit o practică destul de curentă.

Mie mi se pare că nu este întotdeauna productivă pentru că autoritatea judecătorească consumă o importantă resursă de timp și pentru că libertatea de exprimare în cazul oricărui cetățean este imprescriptibilă, iar în cazul parlamentarilor se bucură, în plus, de o protecție suplimentară sub forma imunității.

Spuneam că este contraproductivă din punctul meu de vedere, pentru că fără a-și fi propus așa ceva, Inspecția judiciară recunoaște implicit că Justiția nu stă încă pe propriile picioare și că judecătorii ar putea să fie influențați de aceste declarații politice și de politicieni”, a afirmat, joi, Tăriceanu, la întâlnirea dintre conducerea Senatului și membri ai CSM.

Preşedintele Senatului susține că este un fapt acceptat că orice judecător are atâta independență cât își dorește, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Tăriceanu, după întâlnirea cu patru ambasadori: Statul de drept nu înseamnă întărirea instituţiilor represive

„Dacă pleacă urechea la declarații, la tentații oportuniste sau la alte asemenea lucruri înseamnă că nu legea este cea care îi conduce dreapta judecată. Practica de care spuneam este consumatoare de timp și de alte resurse. Ar putea, să spunem, să fie canalizată într-o altă direcție”, a adăugat Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu l-a felicitat pe procurorul general, Tiberiu Nițu, pentru inițiativa de a cere redeschiderea unui dosar vizându-l pe fostul șef al statului.

„Fac o mică paranteză. În ciuda evidenței că a făcut unele declarații critice, dar neîntemeiate la adresa instituției Senatului, aș vrea să-l felicit pe procurorul general, domnul Tiberiu Nițu, pentru inițiativa de a cere redeschiderea unui dosar cu acuzații de spălare de bani vizându-l pe fostul președinte, dosar clasat parcă la comandă politică.

Și aceste lucruri le spun, recunoașterea unor greșeli din trecut nu este nici pe departe un semn de slăbiciune, ci dimpotrivă dovedește respect față de lege, în scopul îndeplinirii responsabilităților asumate”, a spus Tăriceanu.

El a afirmat că analiza dosarelor fostului președinte ar fi mai eficace decât munca Inspecției judiciare de a analiza declarațiile politicienilor.

„Multă lume consideră că o amplă acțiune a Inspecției judiciare a CSM de verificare a modului în care au fost instrumentate o serie de dosare și în care și-au exercitat obligațiile profesionale o serie de procurori din Ministerul Public și din DNA în timpul mandatului fostului președinte ar fi benefică prestigiului Justiției.

Prin urmare, o astfel de analiză venită din partea CSM pe criterii strict profesionale și de onestitate ar fi poate mult mai eficace decât această muncă pe care Inspecția judiciară o face de analiză a declarațiilor unora dintre politiceni”, a completat Tăriceanu.

Citeşte şi: Alina Gorghiu: Senatul are nevoie de o nouă conducere. Aşteptăm demisia lui Tăriceanu din funcţie

Potrivit președintelui Senatului, politicenii se supun votului cetățenilor, cel puțin o dată la patru ani, „privind modul de îndeplinire a mandatului și privind bunul mers al societății”.