Tăriceanu: În ceea ce priveşte România, eşecul MCV este evident

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, a apreciat miercuri că eşecul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în ceea ce priveşte România este evident.

RomaniaTV.net
03 oct. 2018, 12:43
Tăriceanu: În ceea ce priveşte România, eşecul MCV este evident

„Mecanismul a eşuat, pentru că dacă la început au fost patru repere, ulterior, în ultimul raport, avem 12 recomandări. Deci, de la patru au rămas 12, ca să glumesc – cred că înţelegeţi aluzia. Sigur că e o formă de discriminare, pentru că acest mecanism nu se aplică decât României. Problemele pe care le semnalează raportul se regăsesc şi în alte ţări. Şi există o discuţie la nivel european de introducere a unui mecanism de evaluare, de genul MCV, şi în alte ţări. Şi ar fi util, sigur că da. Eu cred că în ceea ce priveşte România, eşecul este evident, pentru că, iată, ne trezim astăzi după 11 ani de Mecanism de Cooperare şi Verificare să constatăm că anumite obiective au fost atinse, dar au apărut abuzuri extraordinare, care cu ajutorul presei au fost scoase la iveală, excese în justiţie”, a spus liderul ALDE într-o declaraţie susţinută la Palatul Parlamentului.

Experţii Comisiei Europene aflaţi în misiune de evaluare în cadrul MCV se întâlnesc miercuri cu reprezentanţii Inspecţiei Judiciare, a informat un comunicat al instituţiei.

Plenul Parlamentului European dezbate, miercuri, situaţia statului de drept din România, la dezbateri fiind prezentă şi Viorica Dăncilă. Premierul român va vorbi timp de 5 minute. Opinia Comisiei Europene va fi prezentată de comisarul pentru Justiţie, Vera Jourova.

Citeşte şi: Viorica Dăncilă, în Parlamentul European: Cer oficial să ne spuneţi cine a întocmit rapoartele MCV