Tăriceanu, îngrijorat că s-ar putea repeta criza din 2008: Situaţia de azi nu seamănă încă, dar începe să semene

Criza cauzată de pandemia de coronavirus se adânceşte, iar situaţia începe să semene izbitor cu cea din 2009-2010, crede fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu. Liderul ALDE spune că un lucru fundamental deosebeşte criza de azi de cea din 2009-2010. Atunci FMI, Banca Mondială şi alţii ţipau: "Reduceţi cheltuielile". Acum este invers, toată lumea strigă: "Cheltuiţi!".

RomaniaTV.net
15 oct. 2020, 06:53
Tăriceanu, îngrijorat că s-ar putea repeta criza din 2008: Situaţia de azi nu seamănă încă, dar începe să semene

„Criza de astăzi încă nu seamănă cu precedenta, dar începe să semene, cel puţin din perspectiva inactivităţii politice. Avem, din punct de vedere economic, o încetinire puternică. A crescut numărul de şomeri, ceea ce creează o presiune în plus pe cheltuieli. Veniturile vor scădea, pentru că nu mai ai acelaşi număr de plătitori de taxe. Bugetul de pensii se va dezechilibra şi mai mult, din acelaşi motiv. Pe de altă parte, există o deosebire uriaşă. În 2009 – 2010, FMI, Banca Mondială şi alţii cereau insistent reducerea cheltuielilor. Acum este invers: cheltuiţi cât mai mult”, spune fostul premier, citat de ZF.

Totuşi, Tăriceanu a idenitficat şi o asemănare. Inactivitatea politică legată de alegeri: „În 2008, când primele semne de criză au apărut, am început o serie de ajustări de cheltuieli. Dar în ultimele luni, guvernul Boc (care s-a instalat în toamna lui 2008 – n.red.) nu a făcut nimic pentru reducerea cheltuielilor statului. Dimpotrivă, a aprobat cheltuieli (pe care noi le refuzasem) pentru că erau alegeri prezidenţiale în 2009. Acum, guvernul actual, nu a făcut nici cel mai mic gest de ajustare a cheltuielilor – nu să tai investiţiile, dar să încerci măcar o reducere de cheltuieli prin ministere. Pentru că, din nou, este campanie electorală pentru prezidenţiale”.