Tăriceanu: Kovesi se crede atotputernică în România şi a început să dea sfaturi de politică externă

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că afirmaţiile şefei DNA, Codruţa Kovesi, privind menţinerea MCV arată că aceasta se crede ”atotputernică” în România şi a început să dea sfaturi de politică externă, încălcând principiul separaţiei puterilor în stat.

14 mart. 2016, 12:56
Tăriceanu: Kovesi se crede atotputernică în România şi a început să dea sfaturi de politică externă

„Doamna Kovesi intră într-un teren în care nu are ce să caute, pentru că păstrarea sau anularea MCV ţine de politică externă, iar responsabili de acest lucru sunt preşedintele şi Guvernul, iar cele două instituţii s-au pronunţat în favoarea încetării utilizării acestui mecanism cât mai rapid”, a declarat Tăriceanu, referitor la afirmaţiile Codruţei Kovesi, cu privire la oportunitatea menţinerii MCV, potrivit news.ro.

Potrivit lui Tăriceanu, aceste „atitudini dovedesc că doamna Kovesi se crede autoputernică în România şi a început să dea sfaturi şi păreri de politică externă instituţiilor abilitate prin lege şi Constituţie, neţinând cont sau încălcând principiul separaţiei puterilor în stat”.

„România nu poate să aibă decât o politică externă, decisă de preşedinte şi Guvern, şi este evident că doamna Kovesi ar trebui să facă următorul lucru, să iasă într-o declaraţie publică, să spună că a greşit, sau Preşedinţia şi Guvernul să o pună la punct pe acest subiect”, a mai spus Tăriceanu.

Premierul Dacian Cioloş a precizat vineri, răspunzând unei întrebări pe pagina sa de Facebook, că românii trebuie să înveţe să trăiască fără „proptele externe”, făcând referire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

„O înţeleg pe doamna Kovesi, dar cred că societatea românească a demonstrat că îşi poate susţine drepturile şi aşteptările, inclusiv susţinând activitatea DNA. Trebuie să învăţăm să trăim responsabil şi fără proptele externe, să începem să avem încredere în noi înşine”, a scris Cioloş, răspunzându-i unei persoane care i-a transmis că MCV ar trebui să rămână în vigoare, susţinând astfel declaraţia făcută de procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Tăriceanu: Gorghiu, activă ca o ŢAŢĂ în piaţă pe tot felul de fleacuri, dar pe interceptări…nimic

Kovesi afirma că şi-ar dori ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare să rămână în vigoare.

„Nu ştiu ce consecinţe politice sunt sau ce implicaţii politice, însă dacă va continua noi vom fi în continuare extrem de cooperanţi şi sunt convinsă că toate evaluările care se vor face vor fi la fel de obiective. Din perspectiva mea, acest Mecanism de foarte multe ori a blocat anumite iniţiative care doreau să limiteze instrumentele investigative sau doreau să restrângă competenţele pe care DNA la are şi nu doar în aceşti ani şi anterior acestor doi ani. De fiecare dată acest Mecanism de Coperare şi Verificare a adus în discuţie susţinerea instituţiilor europene în a păstra progresele care s-au făcut. Din această perspectivă, eu sunt de acord ca MCV să rămână”, a declarat Codruţa Kovesi, miercuri, la Digi 24.

„Ca procuror şi ca şef al DNA pot să vă spun că MCV a fost un instrument extrem de util, a fost un instrument foarte util pentru a păstra toate aceste reforme care s-au făcut (…) La DNA vin de două ori pe an experţi care ne evaluează rezultatele. Este o evaluare obiectivă şi foarte utilă”, a mai spus procurorul-şef al DNA.