Tăriceanu: Legea privind migraţia aleşilor locali va reintra în dezbaterea Parlamentului la începutul sesiunii

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că legea de aprobare a OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali, declarată neconstituţională de către judecătorii Curţii Constituţionale, va reintra în atenţia Parlamentului odată cu începerea sesiunii ordinare din februarie, potrivit Agerpres.

21 ian. 2015, 11:11
Tăriceanu: Legea privind migraţia aleşilor locali va reintra în dezbaterea Parlamentului la începutul sesiunii

„Evident, la începerea sesiunii parlamentare (va fi discutată amintita lege – n.r.). După cum ştiţi, ordonanţa este pe ordinea de zi, va intra în dezbatere şi va trebui să ţinem cont, fără îndoială, de punctul de vedere al Curţii Constituţionale. Nu putem să-l discutăm din punct de vedere juridic”, a spus Tăriceanu, miercuri, la Parlament.

El a ţinut să puncteze faptul că este necesară găsirea unei soluţii pentru acei membri de partid care nu se mai regăsesc în viziunea politică a formaţiunii pe care o reprezintă.

„Trebuie să ne gândim că astăzi, practic, această atitudine de eliberare, aş spune, a primarilor sau a consilierilor de anumite constrângeri de ordin politic, este sancţionată. Vreau să pun întrebarea ipotetică: ce se întâmpla atunci când un partid, care astăzi este democratic, alege calea către naţionalism, ultranaţionalism, xenofobie, în fine, un comportament, hai să-i spunem, global calificat ca nedemocratic şi sunt oameni care sunt aleşii acestui partid şi care refuză să se alinieze unei asemenea orientări? Cum procedăm? Îi sancţionăm pe toţi şi le impunem să adopte aceleaşi practici nedemocratice sau (…) care nu sunt conforme cu convingerile lor politice, cu ideologia lor şi cu profilul politic pentru care alegătorii i-au votat? Cred că este o chestiune la care merită mai multă reflexie”, a subliniat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului s-a referit şi la PNL, care după alegerile europarlamentare a părăsit familia liberalilor ALDE şi a intrat în Partidul Popularilor Europeni (PPE).

„Cred că această decizie vine să îngrădească libertatea de expresie politică a unor oameni care sigur au candidat la alegeri şi au obţinut încrederea cetăţenilor lor, prezentându-se cu un anumit profil politic, care ulterior a ajuns să fie abandonat de către partidul din care fac parte, şi îi sancţionăm pe ei, partidul nu păţeşte absolut nimic. Şi aici, bineînţeles, vreau să fiu lipsit de orice echivoc, este vorba de PNL, care a abandonat liberalismul şi a trecut în familia populară”, a mai spus Tăriceanu.

Curtea Constituţională a României a publicat, marţi, motivarea deciziei din 17 decembrie 2014 prin care a constatat că sunt neconstituţionale prevederile Legii privind aprobarea OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali.

Potrivit jurisprudenţei CCR, constatarea neconstituţionalităţii unei legi de aprobare a unei ordonanţe a Guvernului include şi ordonanţa la care se referă, aceasta încetând să mai producă efecte juridice.

„În privinţa efectelor concrete ale prezentei decizii, Curtea constată că Parlamentul va trebui să respingă prin lege ordonanţa de urgenţă neconstituţională, cu menţionarea expresă a art.147 alin.(2) din Constituţie (…) şi să reglementeze, în acord cu art.115 alin.(8) din Constitutie, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a OUG 55/2014 (respectiv între 2 septembrie 2014 şi data publicării prezentei decizii în Monitorul Oficial), pentru a le pune de acord cu decizia Curţii Constituţionale”, se mai subliniază în motivare.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie, se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.