Tăriceanu taxează „gafa de proporţii” de la Paris: Originea răului este la ambasadă. Se vor lua măsuri

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut rechemarea de urgenţă de la Paris a persoanei din ICR responsabile de "gafa de proporţii" prin care în documentul ataşat invitaţiilor transmise cu ocazia vizitei şefului statului în Franţa erau calificative specifice "perioadei comuniste".

10 feb. 2015, 13:56
Tăriceanu taxează „gafa de proporţii” de la Paris: Originea răului este la ambasadă. Se vor lua măsuri

Călin Popescu Tăriceanu a precizat că va discuta acest lucru cu directorul Institutului Cultural Român (ICR), Lilian Zamfiroiu.

„Eu îi voi cere ca, într-o manieră clară şi lipsită de echivoc, să adopte măsurile care se impun în astfel de cazuri, adică rechemarea de urgenţă, la Bucureşti, definitiv, a persoanei responsabile din cadrul ICR”, a precizat el.

Tăriceanu a menţionat că, după părerea sa, ICR nu este singurul vinovat, opinând că „originea răului este la ambasada României”.

Originea răului este la ambasadă, care ţine această evidenţă şi unde un funcţionar şi-a permis să înregistreze aceste apelative fără niciun drept. Cum îşi poate permite un funcţionar din ambasada României să eticheteze persoane, concetăţeni, în acest mod jignitor şi degradant şi care reflectă o anumită optică care este proprie perioadei comuniste. Probabil că unii dintre funcţionarii din anumite ambasade încă nu s-au lepădat de vechile metehne şi iată că ele au ieşit la suprafaţă”, a mai spus Tăriceanu.

Tăriceanu a arătat că a primit asigurări din partea ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, că persoanele responsabile vor fi sancţionate cu „măsurile cele mai drastice”.

GAFA de la Paris: Senatorii cer RECHEMAREA ambasadorului României şi a şefei ICR

În acelaşi timp, spun că nu este ICR singurul vinovat. El se face vinovat de faptul că a transmis aceste invitaţii cu fişierul asezonat. Originea răului este la ambasadă. Am discutat şi cu ministrul de Externe, căruia i-am exprimat indignarea mea şi nu numai a mea. Există şi reacţii oficiale ale organizaţiilor românilor din Franţa, care protestează faţă de această situaţie şi faţă de aceste practici în mod corect şi justificat. Am avut asigurări din partea domnului ministru că şi la MAE vor fi luate măsurile cele mai drastice. Sigur că recomand ca această verificare să nu vizeze numai ambasada din Franţa, ci toate ambasadele româneşti din străinătate unde există diasporă„, a afirmat preşedintele Senatului.

Tăriceanu a precizat că sancţiunea care ar trebui aplicată celor responsabili din ambasada României ar fi, în opinia sa, „rechemarea de la post”.

Nu trebuie lăsaţi (reprezentanţii ambasadelor – n.r.) să îşi permită astfel de atitudini, decât cu riscul de a fi sancţionaţi cu cele mai severe sancţiuni şi nu aşa cum a apărut în presă, cu avertisment. În cadrul regulilor MAE, într-adevăr prima sancţiune este avertismentul, dar ministrul mi-a promis că vor fi chemaţi la Bucureşti cei responsabili şi vor fi aduşi în faţa Comisiei de etică. Nu am nicio îndoială că vor fi penalizaţi prin rechemarea de la post, aşa cum se impune în astfel de cazuri. Acestea deja nu mai sunt gafe. Sunt grave greşeli de comportament”, a explicat preşedintele Senatului.

El a arătat că în documentul ataşat invitaţiilor transmise cu ocazia vizitei preşedintelui Klaus Iohannis în Franţa erau anumite calificative specifice „perioadei comuniste”.

„Invitaţia să spunem că este în regulă. Ceea ce nu este în regulă este că această invitaţie era însoţită de un fişier cu datele personale ale membrilor diasporei din Franţa care avea şi o serie de calificative inacceptabile, adică persoane considerate «indezirabile» sau la unii formula era şi mai ieşită din comun – «scârbos», de exemplu„, afirmat Tăriceanu.