Tăriceanu vrea schimbarea modului de alegere a conducerii PNL şi de desemnare a prezidenţiabilului

Fostul preşedinte PNL Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că a depus, duminică, mai multe amendamente la Statului partidului, printre care alegerea uninominală a BPN şi desemnarea candidatului PNL la Preşedinţie prin votul tuturor membrilor partidului.

RomaniaTV.net
18 feb. 2013, 18:24
Tăriceanu vrea schimbarea modului de alegere a conducerii PNL şi de desemnare a prezidenţiabilului

„În cursul zilei de 17 februarie 2013 domnul senator Călin Popescu Tăriceanu a depus mai multe amendamente pentru proiectul de statut al Partidului Naţional Liberal”, se arată într-un comunicat de presă.

Primul dintre aceste amendamente vizează modificarea procedurii de alegere a conducerii PNL.

„Se propune introducerea prevederii potrivit căreia membrii Biroului Permanent Central al PNL sunt aleşi prin vot uninominal. Adoptarea amendamentului ar duce la o schimbare substanţiala în PNL în condiţiile în care la ultimul Congres membrii BPC au fost aleşi împreuna cu Preşedintele partidului, prin sistemul votului pe listă. În prezent, intenţia conducerii PNL este aceea de a menţine acest sistem”, se arată în comunicat.

Următoarele două amendamente vizează modificarea procedurii de desemnare a candidatului PNL la funcţia de preşedinte al României.

„Aşa cum domnul Tăriceanu s-a exprimat şi anterior, prin aceste amendamente se propune introducerea unei proceduri noi şi anume desemnarea candidatului PNL prin votul tuturor membrilor partidului în cadrul unui scrutin intern. În acest sens, domnul Tăriceanu a declarat următoarele: «Am susţinut întotdeauna alegerea structurii de conducere a PNL pe baza votului uninominal. Experienţa ultimilor ani arată că membrii BPC pot avea legitimitate politică doar dacă au făcut dovada că au sprijinul Congresului PNL»”, se arată în comunicat.

Tăriceanu subliniază că ţine foarte mult la propunerea de desemnare a candidatului PNL pentru funcţia de preşedinte al României prin votul tuturor membrilor PNL.

„Este o procedură democratică şi deschisă, utilizată în multe ţări. Ea creşte legătura dintre conducere şi membrii partidului, le dă acestora din urmă sentimentul că participă la viaţa PNL, că îşi pot aduce contribuţia la bunul mers al partidului şi al ţării. Aplicând o astfel de măsură partidul nostru ar deveni un adevărat model în politica românească iar toţi ceilalţi ne vor imita mai devreme sau mai târziu”, susţine Tăriceanu.