Cresc taxele la cimitire şi crematorii! Tarife cu până la 50% mai mari pentru locurile de veci din Capitală

Taxele anuale pentru întreţinerea unui loc de veci în cimitir sau a unei nişe la crematoriu au fost majorate cu 50%, potrivit unui proiect adoptat recent de Consiliul General al Capitalei.

09 ian. 2023, 17:57
Cresc taxele la cimitire şi crematorii! Tarife cu până la 50% mai mari pentru locurile de veci din Capitală

Cresc taxele la cimitire! Potrivit acestui proiect, se modifică următoarele tarife:

  • tariful anual pentru întreţinerea unui loc de 3 mp în cimitire: categoria I – 200 lei; categoriile a II-a şi a III-a – 90 de lei; categoria a IV-a – 40 de lei;
  • tariful anual pentru întreţinerea unei nişe la crematoriu – 30 de lei;
  • tariful pentru acces cu mijloace auto şi utilaje pentru executarea lucrărilor funerare, acces auto vizitatori: autoturisme – 6 lei/oră; mijloace de transport sub 5 tone – 12 lei/oră; utilaje – 12 lei/oră.
cresc taxele la cimitire

Cresc cu aproape 50% taxele la cimitirele din Capitală

Prin regulamentul de organizare şi funcţionare aprobat de CGMB în 2003, pentru asigurarea curăţeniei, a întreţinerii spaţiilor verzi, a pazei şi a utilităţilor în cimitirele municipalităţii a fost stabilit un tarif anual, care urma să fie reactualizat în funcţie de rata inflaţiei. Acest tarif nu a mai fost, însă, reactualizat din anul 2019, când în baza HCGMB nr. 382/2019 au fost stabilite următoarele valori: categoria I (Cimitirul Bellu) – 132 lei/3 mp; categoria a II-a şi a III-a (cimitirele Bucureştii Noi, Colentina, Dămăroaia, Ghencea, Iancu Nou, Izvorul Nou, Metalurgiei, Sfânta Vineri, Tudor Vladimirescu) – 60 lei/3 mp; categoria a IV-a (cimitirele Berceni II, Domneşti, Pantelimon II, Străuleşti II, Vest) – 24 lei/3 mp; tariful pentru întreţinere anuală a unei nişe la crematorii – 25 lei.

Citeste si Impozite mai mari pentru case și mașini, în 2023. Ce taxe au crescut de la 1 ianuarie

Întrucât tarifele practicate în prezent asigură mai puţin de 50% din cheltuielile totale necesare asigurării întreţinerii cimitirelor şi crematoriilor, dar ţinând cont totuşi şi de caracterul social al activităţii desfăşurate în cimitirele şi crematoriile municipalităţii, se propune o actualizare a valorii acestor tarife de întreţinere, potrivit propunerii din Nota de Fundamentare nr. 1586/07.02.2022 înaintată de Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane„, se explică în document.

În 2020, activităţile necesare întreţinerii cimitirelor au totalizat 22,6 milioane lei, dar încasările din taxe de întreţinere anuală au ajuns abia la 9,2 milioane lei. În 2021, activităţile şi utilităţile au necesitat 19 milioane lei, în timp ce încasările din taxe de întreţinere anuală s-au ridicat la 10,8 milioane lei.

Reamintim că ajutorul de deces pentru românii asiguraţi sau pensionari a crescut începând cu anul 2023.

Citeste si De noaptea minții! Un bărbat din Satu Mare a aflat de la primărie că are mașină și că trebuie să plătească impozit pentru ea. Cum s-a chinuit să-și facă dreptate