Tariful pentru apă potabilă şi canalizare creşte procentual în Alba, în fiecare an, până în 2022

Publicat: Marţi, 24 Ianuarie 2017 13:09 // Actualizat: Marţi, 24 Ianuarie 2017 13:09 // Sursa: romaniatv.net

Operatorul judeţean de apă şi canalizare, Apa CTTA Alba, creşte procentual tariful, în fiecare an, până în 2022, pentru apa potabilă şi canalizare, potrivit strategiei de tarifare impusă pentru accesarea de fonduri europene pentru construirea unor staţii de pompare, epurare şi tratare a apei.

În prezent, tariful pentru un metru cub de apă potabilă este de 3,01 lei, iar tariful pentru un metru cub de apă uzată este 2,86 de lei.

Acesta va creşte, procentual, cu 3,75% în 2017 şi 2018, respectiv cu 3% în 2019, 2020, şi 2021.

În 2022, tariful la apa potabilă va creşte cu 7%, iar tariful la canalizare va creşte cu 13,5%, potrivit strategiei de tarifare.

Această strategie de tarifare este una dintre condiţiile pentru accesarea fondurilor pe Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM), pe structura mare apă şi canal, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, directorul APA CTTA Alba SA, Ştefan Bardan.

"Practic, în acest an, va fi o creştere de 0,11 lei (n.r. la apă potabilă). Strategia a fost făcută când s-a făcut documentaţia pentru accesarea acestor bani. Se vor face investiţii, este vorba de două staţii de epurare, una în oraşul Abrud şi una în oraşul Baia de Arieş. Este vorba de patru magistrale mari de apă, de la Câmpeni la Abrud, de la Câmpeni la Baia de Arieş, de la Galda la Blaj şi de la Galda la Aiud – Ocna Mureş. Acestea sunt câteva lucrări mari, de anvergură", a declarat Ştefan Bardan.

Acesta a adăugat că strategia de tarifare a fost stabilită astfel încât să fie suportabilă pentru populaţie. Tariful pentru un metru cub de apă uzată va creşte cu 0,10 lei în acest an.

Odată cu accesarea fondurilor pe POIM, vor fi construite staţii de pompare a apei, staţii de pompare a apei uzate, staţii de tratare a apei şi staţii de epurare care vor genera costuri de exploatare suplimentare.

În urma acestor investiţii va creşte gradul de conectare la servicii de apă şi apă uzată în judeţul Alba.

Operatorul de servicii de apă şi canalizare va trebui să asigure o cofinanţare prin contractarea unui împrumut pentru proiectul de investiţii de aproximativ 10,55% din valoarea totală.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Alba apă potabilă canalizare creştere tarif
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8582
RON
19 Sep
noapte 14 °
zi 24 °
Ultimele joburi adaugate
24 H