Ţările care îi maltratează pe jurnalişti ar trebui să suporte consecinţe diplomatice

Publicat: Joi, 11 Iulie 2019 08:49 // Actualizat: Joi, 11 Iulie 2019 08:49 // Sursa: romaniatv.net

Ţările în care jurnaliştii sunt maltrataţi ar trebui să suporte consecinţe diplomatice, a apreciat miercuri, la Londra, ministrul britanic de externe Jeremy Hunt, într-o conferinţă dedicată libertăţii presei, organizată de Marea Britanie în colaborare cu Canada, transmite AFP.

"Dacă acţionăm concertat, putem arunca lumină asupra încălcării (drepturilor jurnaliştilor) şi impune un preţ diplomatic celor care atacă jurnaliştii sau îi închid", a declarat şeful diplomaţiei britanice. La conferinţă participă aproximativ 1.500 de jurnalişti, militanţi şi cadre universitare din aproape o sută de ţări, precum şi avocata Amal Clooney.

Jeremy Hunt a făcut referiri în intervenţia sa la uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în octombrie 2018, la trimiterea în închisoare a militanţilor în China şi Vietnam, precum şi la uciderea ziariştilor în Mexic.

Marea Britanie şi Canada doresc să creeze un grup de "ţări care împărtăşesc aceleaşi idei pentru a face presiuni împreună atunci când libertatea mass-media este atacată", a declarat Jeremy Hunt în cadrul unei conferinţe de presă. "Este mai uşor să vorbeşti atunci când nu eşti singur", a adăugat ministrul canadian de externe Chrystia Freeland, potrivit Agerpres.

Londra s-a angajat, de asemenea, să contribuie cu 3 milioane de lire sterline (3.33 milioane de euro) la lansarea unui fond mondial destinat acordării de consiliere juridică şi formării în domeniul securităţii jurnaliştilor şi să acorde 15 milioane de lire sterline (16.7 milioane de euro) pentru sprijinirea mass-media independente.

Jeremy Hunt a recunoscut că ţara sa ar putea să "stea mai bine", după ce a ocupat poziţia a 33-a în indicele mondial privind libertatea presei pe 2019, publicat de Reporteri fără frontieră. Întrebat despre atacurile preşedintelui Donald Trump la adresa mass-media, pe care le acuză că difuzează "ştiri false", Hunt a declarat cu "nu este de acord cu aşa ceva", potrivit Agerpres.

În cadrul intervenţiei sale, Amal Clooney, avocată internaţională şi militantă pentru drepturile omului, a spus că afirmaţiile lui Donald Trump riscă să pună în pericol jurnaliştii din lumea întreagă. "Astăzi, ţara lui James Madison are un conducător care denigrează media, ceea ce face ca jurnaliştii oneşti din întreaga lume să fie mai vulnerabili faţă de relele tratamente", a afirmat Amal Clooney, potrivit Agerpres.

Avocata a menţionat şi cazul fondatorului WikiLeaks Julian Assange, arestat în Marea Britanie la ambasada Ecuadorului, unde se refugiase de aproape 7 ani. Amal Clooney a subliniat că acuzaţiile americane de spionaj la adresa lui Assange i-au "alarmat pe jurnaliştii din întreaga lume".

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8396
RON
25 May
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H