Ţările europene condamnă atentatele împotriva bisericilor creştine din Nigeria

Germania, Franţa şi Marea Britanie au condamnat la unison atentatele comise duminică, de Crăciun, împotriva unor biserici creştine din Nigeria, informează AFP.

RomaniaTV.net
25 dec. 2011, 19:19

Ministrul german de externe Guido Westerwelle a calificat atentatul drept ‘oribil’ şi ‘laş’. ‘Nici în ziua de Crăciun lumea nu a fost ferită de acte de laşitate şi de frică în faţa terorismului’, a declarat ministrul german, subliniind că toleranţa şi deschiderea de a soluţiona toate conflictele prin mijloace paşnice nu trebuie să fie doar nişte mesaje ale sărbătorii creştine a Crăciunului şi ale altor religii ale lumii. Potrivit lui Westerwelle, aceste mesaje pot fi ‘cheia păcii, libertăţii şi prosperităţii’, relatează Agerpres.

De asemenea, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a condamnat ”cu cea mai mare fermitate seria de acte de violenţă comise în Nigeria în ultimele zile, soldate cu zeci de victime”, adresând ”condoleanţe autorităţilor şi poporului din Nigeria”, conform unui comunicat dat publicităţii de Palatul Elysee. La rândul său, ministrul britanic al afacerilor externe, William Hague, a deplâns atentatele din Nigeria, îndreptate ‘împotriva unor familii reunite în pace şi rugăciune pentru a celebra o zi care simbolizează armonia şi bunăvoinţa faţă de semeni’.

Cel mai sângeros atentat produs astăzi în Nigeria a dus la moartea, potrivit unui nou bilanţ, a 30 de persoane, având loc la biserica catolică din Madalla, periferia capitalei federale Aduja. Atentatul a fost revendicat de Boko Haram, un grup radical care doreşte înfiinţarea unui stat islamist în nordul Nigeriei, regiune majoritar musulmană.

Un alt atentat a vizat o biserică evanghelică din Jos (centru) şi a provocat moartea unui poliţist. Alte două explozii au fost raportate la Damaturu duminică, iar o a treia în seara zilei de ieri, aceasta din urmă având drept ţintă o biserică în Gadaka. Exploziile din Damaturu au provocat cel puţin patru morţi, între care şi atentatorul kamikaze.