Ţările UE au ajuns la un acord pentru a redeschide frontierele pentru călătorii complet vaccinaţi

Statele membre UE au ajuns la un acord cu privire la circulaţia călătorilor străini în Uniunea Europeană, deschizând astfel uşa persoanelor vaccinate împotriva covid-19 cu vaccinuri autorizate în Uniunea.

19 mai 2021, 18:06
Ţările UE au ajuns la un acord pentru a redeschide frontierele pentru călătorii complet vaccinaţi

Ţările UE îşi deschid frontierele pentru cetăţenii vaccinaţi. Reprezentanţii statelor membre UE s-au pus de acord, miercuri, să permită intrarea în Uniunea Europeană a călătorilor din ţări terţe care au fost vaccinaţi complet împotriva covid-19 cu vaccinuri autorizate la nivel european,  relatează AFP.

Odată cu apropierea sezonului turisitic estival, ambasadorii Celor 27 au aprobat această recomandare a Comisiei Europene (CE) – care nu are însă un carcater constrângător pentru statele membre.

Ce se întâmplă cu pașaportul de vaccinare în România! Klaus Iohannis: ”Nu putem împărți cetățenii în două categorii”

Însă UE încearcă să coordoneze măsuri la frontierele externe, având în vedere consecinţele acestora asupra liberei circulaţii în cadrul Uniunii.

UE şi-a închis frontierele externe în martie 2020 călătoriilor considerate neesenţiale şi a întocmit, începând din iunie, o listă restrânsă, revizuită cu regularitate, a ţărilor ai căror cetăţeni vaccinaţi sau nevaccinaţi  pot intre pe teritoriul european.

Reprezentanţii statelor membre UE au acceptat totodată miercuri să relaxeze criteriul ratei incidenţei SARS-CoV-2 pe care-l iau în calcul la elaborarea acestei liste.

Nivelul ratei incidenţei creşte, astfel, de la 25 la 75 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

Lista – pe care se află în prezent şapte ţări, şi anume Australia, Israelul, Noua Zeelandă, Rwanda, Singapore, Coreea de Sud şi Thailanda, iar China se află în aşteptarea reciprocităţii – urmează să crească în mod semnificativ.

În paralel, ţările UE au convenit să implementeze un mecanism de urgenţă coordomnat în vederea suspendării rapide a sosirilor dintr-o ţară terţă în cazul unei deteriorări a situaţiei sanitare din cayza apariţiei variantelor SARS-CoV-2.

„Paşaportul verde” privind coronavirusul disponibil într-o lună, pe telefoanele mobile. Austria îl introduce din 4 iunie