Tatăl copilotului Petrescu, după accidentul aviatic din Apuseni: Sper ca autorităţile să înveţe ceva din asta

Tatăl copilotului Răzvan Petrescu spune că piloţii se simt trădaţi în urma accidentului aviatic din Apuseni, deoarece au senzaţia că sunt dotaţi cu sisteme care funcţionează şi că dacă li se întâmplă ceva vor fi salvaţi, dar au realizat acum că lucrurile nu stau în acest fel.

RomaniaTV.net
23 ian. 2014, 19:08
Tatăl copilotului Petrescu, după accidentul aviatic din Apuseni: Sper ca autorităţile să înveţe ceva din asta

Tatăl copilotului Răzvan Petrescu, Dan Petrescu, care este şi el pilot şi instructor de zbor, a declarat, joi, că este nevoie de un sistem eficient de localizare şi salvare.

„Demisiile sunt un lucru bun, sper ca din chestia asta să înveţe ceva, pentru că am văzut ieri (miercuri – n.r.) că a mai fost un incident cu un elicopter acum câţiva ani, cu un elicopter militar, şi bag seamă că sunt recidivişti, au mai păţit aşa ceva şi nu au luat nicio măsură. De aceea am acceptat şi să dau interviuri, în ideea de a face ceva să pună la punct, să facă un serviciu viabil şi funcţional practic pentru alarmare, căutare şi salvare, că nu este, nu este, nu funcţionează. Noi, aviatorii, piloţii chiar ne simţim trădaţi, pentru că noi aveam impresia că avem sisteme, avem un serviciu care în caz de ceva ne salvează la timp, dar văd că nu e aşa”, a declarat Dan Petrescu.

În opinia acestuia, salvamontiştii ar trebui incluşi în indexul de alarmare 112 şi să fie folosiţi mai eficient în misiunile de salvare.

„Orice idee, orice care să facă acest serviciu funcţional şi operabil şi să salveze oamenii la timp este binevenit. Am înţeles de la salvamontişti că ei ar fi avut o localizare mai rapidă şi mai bună, dar au fost dirijaţi, obligaţi să meargă în altă parte, pentru că nu a existat un creier acolo sus, toată hiba este aici, la informare şi localizare corectă, unul singur trebuie să ai un punct clar unde să transmiţi informaţia, acela să se ocupe de localizare şi apoi să fie transmise informaţiile către celelalte forţe, salvamontişti, pădurari, jandarmi. Au plecat prost de la vârf, de sus, norocul este că s-au mobilizat foarte mulţi şi au sărit oamenii şi au salvat ce au mai putut salva. Salvamontiştii sunt cei mai indicaţi în asemenea teren, de munte”, a afirmat Petrescu.

În ce priveşte reacţia autorităţilor, Dan Petrescu a spus că nu crede că toţi cei care şi-au dat demisiile au făcut-o din onoare. „Foarte bine că şi-au dat demisia, oricum ar fi fost obligaţi, nu cred eu că de bună voie, poate unii s-au simţit, au un pic de obraz şi şi-au dat demisia din onoare, alţii au fost obligaţi să şi-o dea. Am auzit astăzi că domnul doctor Arafat ar vrea să îşi dea demisia, eu personal, pe domnul doctor Arafat nu îl consider vinovat cu absolut nimic, dânsul a dat telefoane, a organizat spitalul de urgenţă, era pregătit de când s-a dat alarma, salvările de la SMURD erau acolo până unde se putea ajunge cu maşina, erau pregătiţi toţi şi nu mi se pare corect ca domnul Arafat să se simtă vinovat, nu avea nicio legătură cu ceea ce s-a întâmplat la căutare şi salvare şi ar fi o mare pierdere, el este printre puţinii oameni din România, de la vârf, care au reuşit să facă ceva funcţional şi practic, SMURD care a salvat şi va salva vieţi în continuare”, a adăugat Petrescu.

Aceste afirmă despre fiul său, copilotul Răzvan Petrescu, că este mai bine, dar că are nevoie de trei intervenţii chirurgicale.

„Cu sănătatea fiului meu, lucrurile merg spre bine. Astăzi (joi – n.r.), de când îl vizitez, mi s-a părut cel mai bine. Are de făcut trei operaţii, părerile medicilor sunt împărţite, totuşi am înţeles că se vor face una câte una, nu toate trei odată, se va face o operaţie, apoi să-l lase să îşi revină, că sunt operaţii grele şi cu pierdere de sânge, eu am încredere în medicii clujeni, sunt chiar încântat de echipa de medici de aici, de cum este îngrijit şi cum suntem noi trataţi, adică ni se dau informaţii. Cu psihicul stă bine, nu pot să vorbesc foarte multe cu el, încerc să-l încurajez, îi povestesc uite câţi au sărit pentru tine, nu am intrat în detalii cu accidentul, pentru că el este sedat, i s-au dat foarte multe calmante, este semi-drogat aşa, vorbim cu el câteva minute, mai aţipeşte, iar se trezeşte, el este un luptător, stă bine cu psihicul”, a conchis Petrescu.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

În urma accidentului, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Copilotul Răzvan Petrescu urmează să fie supus unor intervenţii ortopedice.