Tătaru îl contrazice pe Alexandru Rafila: „Nu vom ajunge la un blocaj”. Ce spune despre carantinarea Capitalei

Ministrul Sănătăţii îl contrazice pe Alexandru Rafila şi spune că România nu va ajunge la un blocaj pe 20 octombrie, din cauza numărului mare de infectări. În ceea ce priveşte carantinarea Bucureştiului, Nelu Tătaru exclude din start această măsură. 

12 oct. 2020, 06:19
Tătaru îl contrazice pe Alexandru Rafila: „Nu vom ajunge la un blocaj”. Ce spune despre carantinarea Capitalei

Nelu Tătaru spune că deocamdată nu se ia în calcul carantinarea Bucureştiului. Ministrul Sănătăţii spune că se merge strict pe acele măsuri locale dar şi măsuri restrictive în vederea scăderii numărului de cazuri noi prin scăderea transmiterii. Ministrul Sănătăţii îl contrazice pe Alexandru Rafila şi spune că nu vom ajunge la un blocaj pe 20 octombrie. 

„Nu luăm în calcul carantinarea Bucureștiului! Nu luăm în calcul carantinarea Iașului! Se merge strict pe acele măsuri locale, dar şi măsuri restrictive în vederea scăderii numărului de cazuri noi prin scăderea transmiterii. În contextul în care vom avea o transmitere liberă accentuată cu o creştere exponenţială a numărului de cazuri se vor lua şi alte decizii. Deocamdată nu avem în discuţie carantinarea Bucureştiului.

Ar trebui să respectăm niște restricții, nu este necesar să închidem țara o lună sau două luni, cum spun unii experți. Cei care nu cred în aceste cazuri să-și așeze atitudinea și discursul. Haideți să respectăm măsurile! Suntem pe o creștere progresivă. Sunt localități unde s-au depășit acele procente stabilite și autoritățile trebuie să ia măsurile necesare. Nu vom ajunge la un blocaj pe 20 octombrie, cum a spus domnul Rafila”, adaugă Nelu Tătaru.

Citeşte şi Alexandru Rafila, avertisment TERIFIANT despre COVID: „E greu de crezut că nu vom ajunge la 5.000 de infectări pe zi”

Prefectul Iașului, Marian Grigoraș a menționat că se fac eforturi pentru deschiderea Spitalului de la Lețcani săptămâna viitoare.

„Am avut o întâlnire operativă cu domnii miniștri Tătaru și Alexe pentru a analiza situația actuală. Un aspect important discutat a fost cel despre Spitalului de la Lețcani. Vestea bună este că spitalul va deschis săptămâna viitoare. Facem eforturi ca acest lucru să se concretizeze”, a spus Marian Grigoraș.

„Astăzi, legat de Spitalul mobil de la Lețcani, putem spune că vrem să îl deschidem cât mai repede. Joi vom avea avizul de la mediu. Pe 16 octombrie, în condiții optime, să putem introduce acolo toți pacienții. Vreau să mulțumesc instituțiilor medicale din Iași pentru sprijin. Îi încurajez pe ieșeni să respecte în continuare măsurile de prevenire”, a menționat Costel Alexe.

„Am evaluat starea la nivelul județului Iași. Vrem să ajungem la o capacitate de 59 de paturi la nivelul județului. Spitalul modular de la Lețcani, pe 16 octombrie, să avem primul pacient. Mâine vom avea o reevaluare la nivelul ministerului. Joi s-a aprobat împrumutul de 250 de milioane de euro pentru Spitalului Regional de Urgență de la Iași”, a declarat ministrul Nelu Tătaru.

„Evaluarea pe care o vom face luni, asimptomaticii vor fi evaluați la domiciliu. Asimptomaticii după ce primesc rezultatul testului trebuie să anunţe medicul de familie, DSP sau să meargă cu ambulanţa la un spital de boli infecţioase. În acest moment un asimptomatic merge şi aglomerează tot ce înseamnă primirile urgenţe. Vom face o evaluare săptămâna viitoare şi chiar luni vom avea această întâlnire pentru a da o nouă direcţie. Asimptomaticii vor fi evaluaţi la domiciliu şi programaţi pentru investigaţiile paraclinicice. Simptomaticii cu comorbidităţi vor rămâne pe internare în continuare. Simptomaticii fără comorbidităţi vor primi un tratament, vor fi evaluaţi şi vor merge la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie. Avem 226 de spitale COVID. Foarte multe au puține paturi. Sperăm ca la nivelul lunii decembrie, poate ianuarie, să avem vaccinul anti COVID-19. Noi vom primi 4% din totalul de vaccinuri. Prioritate vor avea în primul medicii din prima linie. pelerini isă se gândească la faptul că acest an este diferit de ceilalți. Să ne adaptăm la pandemie! Mesajele noastre au fost foarte clare atât cu Mitropolia, cât și cu Patriarhia”, a adăugat Nelu Tătaru.

Citeşte şi  Ministrul Sănătăţii recomandă purtarea măştii pe stradă în Bucureşti. Când va deveni OBLIGATORIE măsura