UPDATE BNR: În privinţa cursului leu/euro şi a depăşirii acestuia a pragului de 5, Dan Suciu a explicat că această cifră are mai mult un impact psihologic decât unul economic.
„Cifra de 5 are un impact psihologic mai mult, însă nu are un impact economic ridicat, pentru că, spre exemplu, de la 4,97, cât este acum, la 5, diferenţa este minoră şi impactul economic este redus”, a explicat Suciu, adăugând că nu este pentru prima dată când cursul trece de pragul de 5 pe interbancar.
În ceea ce priveşte ROBOR-ul, purtătorul de cuvânt al BNR a spus că acesta poate creşte în continuare dacă situaţia de incertitudine persistă şi afectează „evoluţiile de dobândă”, în sensul de creşteri.
„Avem interimat pe toate nivelurile, ceea ce creează, desigur, această tensiune în piaţă. Important este ca ea să fie ţinută relativ în termeni rezonabili şi să nu dureze cu o perioadă foarte mult timp. Cu cât mai multe elemente concrete, cu atât mai mult acestea vor duce la detensionarea situaţiei”, a spus Dan Suciu.
UPDATE BNR Pentru prima oară în istorie, cursul de schimb a trecut de pragul de 5 lei pentru un euro. BNR a anunţat un curs de referință 5.0378 lei/ euro, în creştere cu 1,21% față de ziua precedentă.
În penultima ședință valutară, înregistrată miercuri, 30 aprilie 2025, moneda euro a avut o creștere nesemnificativă, de 0.0001. Totuși, în urmă cu o zi, luni, 5 mai 2025, a continuat să pluseze, însă doar cu 0.0002 unități. Astfel, euro a ajuns la valoarea 4.9775 în raport cu leul.
Și dolarul american a fost pe plus în ultimele două ședințe valutare. Prima oară a înregistrat o creștere de 0.0076, apoi alta de 0.0052 unități. Moneda a ajuns la valoarea de 4.3903 lei la început de săptămână.
Lira sterlină a încheiat luna aprilie cu o depreciere de 0.0050 unități. Totuși, a început luna mai cu un plus de 0.0013 unități. Moneda începe săptămâna cu o valoare de 5.8391 lei.
În cazul francului elvețian, moneda a terminat luna precedentă cu o creștere de 0.0130 unități, iar luni a înregistrat o depreciere de 0.0052 unități, ajungând la valoarea de 5.3278 în raport cu leul.
Gramul de aur se apropie, din nou, de pragul de 470 de lei. Dacă în 30 aprilie a fost „pe roșu” cu 3.7369 lei, a recuperat luni, 5 mai, cu 5.8068 lei. Astfel, metalul prețios a ajuns la valoarea de 466 de lei, arată datele BNR.
Curs valutar BNR pentru dolarul american (USD), azi, 6 mai 2025
Update 12:45: EUR/RON scade la sub 5,05.
Un raport al Unicredit Bank publicat după ce au fost anunțate rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din România desfășurate pe 4 mai 2025 și câștigate de candidatul AUR, George Simion, avertizează asupra volatilității care va domina piața în următoarele două săptămâni, până când va avea loc al doilea tur.
Economiștii băncii scris în raportul săptămânal publicat după vot că săptămâna trecută, cursul leu euro a fost stabil, dar se tranzacționează aproape de limita superioară a intervalului său recent de tranzacționare după alegeri
“După ce s-a tranzacționat în jurul minimului perioadei, la 4,9750, EURRON a crescut ușor la 4,9755 vineri și la peste 4,9770, deoarece victoria unui candidat suveranist în primul tur al alegerilor prezidențiale desfășurate duminica trecută îngrijorează investitorii. Ne așteptăm la o volatilitate mai mare în următoarele două săptămâni, înainte de cel de-al doilea tur, care va avea loc pe 18 mai.”, arată economiștii Unicredit Bank.
Prognoza BNR pe termen mediu
În ceea ce privește costurile de împrumut, săptămâna trecută, randamentele românești au crescut moderat, cu 4 puncte de bază până la 8 puncte de bază. Luni, acestea au sărit, cu 11 puncte de bază pentru scadența la 1 an, la 6,74% și cu până la 32 puncte de bază pentru termenele mai lungi, la 7,34% pentru 3 ani, 7,65% pentru 5 ani și respectiv 7,75% pentru 10 ani, după ce primul tur al alegerilor prezidențiale a fost câștigat din nou de un candidat anti-european.
Randamentele românești vor rămâne probabil volatile, puternic influențate de așteptările privind rezultatul final al alegerilor, care urmează să fie decis pe 18 mai, mai notează raportul Unicredit.
Același document mai arată că suveraniștii au câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, dar România și-ar putea păstra parcursul pro-european.
Banca Națională a României (BNR) a cheltuit doar luni 2 miliarde de euro ca să mențină cursul stabil al leului după victoria lui George Simion în turul 1 al alegerilor prezidențiale, au declarat surse oficiale pentru G4Media. Presiunea pe moneda națională a început încă din dimineața zilei de luni și s-a intensificat după-amiază, pe măsură ce investitorii au încercat să scape de lei și să cumpere euro pentru a-și proteja depozitele, au mai declarat pentru G4Media pentru sursele citate.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a confirmat pentru G4Media presiunea pe cursul leului. ”În ultima perioadă a apărut o schimbare importantă pe piața valutară. Intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ. În consecință, pentru a tempera aceste mișcări trebuie atrasă lichiditatea din piață și dobânzile să crească. BNR va căuta un optim pentru această situație”, a spus Dan Suciu pentru G4Media.
”O situație similară s-a întâmplat imediat după primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, când a câștigat Călin Georgescu”, au spus sursele citate.
Mai multe detalii
Cresc şi dobânzile la credite. Indicele ROBOR la trei luni a urcat marţi la 6,08% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marţi la 6,08% pe an, de la 5,90% pe an în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), citate de Agerpres. La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.
Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6,16%, de la 6%, luni, iar ROBOR la 12 luni la 6,23%, de la 6,09%.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,55% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2024, în scădere faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,66%.
Adrian Codîrlașu, președintele CFA România: Putem ajunge la junk
În ultima perioadă, tot mai mulți economiști au avertizat asupra pericolului iminent în care se află România de a fi retrogradată de agențiile de rating în categoria „Junk” nerecomandată investițiilor, analiștii aveertizând și asupra riscului de depreciere masivă a leului în raport cu euro.
Principalul risc pe termen scurt pentru economia României este riscul de retrogradare în categoria nerecomandată investițiilor („junk”), a afirmat luni Adrian Codîrlașu, președintele Asociației CFA România.
„În contextul deficitelor gemene nesustenabile, principalul risc pe termen scurt pentru economia României este riscul de retrogradare în categoria nerecomandată investițiilor („junk”). Acest risc este strâns legat de consolidarea fiscală necesară, solicitată de agențiile de rating, pentru a aduce deficitul bugetar în zona de sustenabilitate într-un termen rezonabil”, a declarat Adrian Codîrlașu, președintele CFA România – asociație a profesioniștilor în investiții din România deținători ai titlului Chartered Financial Analyst.
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2026) s-a redus comparativ cu valoarea înregistrată în luna martie și a atins nivelul de 4,65%.
În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 79% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare a cursului. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0311 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului EUR/RON anticipat este 5,0735 lei pentru un euro.