TAXA pe care o vor plăti toţi românii de luna viitoare

Începând din aprilie, pentru orice produs ambalat în sticlă vom plăti cu 50 de bani mai mult. Însă vom putea recupera banii dacă vom returna recipientele la magazin. Ministerul Mediului propune, astfel, modificarea legii deşeurilor, în condiţiile în care România reciclează doar 5% anual. Specialiştii văd cu ochi buni această măsură, mai ales că, dintre ambalaje, sticla se reciclează cel mai greu.
Filip Stan
14 mart. 2019, 18:21
TAXA pe care o vor plăti toţi românii de luna viitoare

De la 31 martie 2019 vom plăti garanție pentru ambalajele reciclabile. OUG nr. 74 din 17 iulie 2018 urmărește creșterea ratei de reciclare a deșeurilor, printr-o schimbarea de abordare a modului de gestionare a acestora. Una dintre principalele noutăți este introducerea garanției pentru ambalajele reutilizabile. Aceasta va fi inclusă distinct în prețul final al produsului achiziționat. Cumpărătorul își va recupera garanția la momentul returnării ambalajului. De asemenea, el poate preda la schimb ambalajul în cazul în care cumpără un alt produs. Metoda nu este o noutate. Înainte de anul 1990 se aplica pentru ambalajele din sticlă.

Apare o nouă taxă. Comisia Europeană a dat un termen de două luni României

Agenții economici care introduc ambalaje pe piață vor avea obligații sporite privind gestionarea lor, recuperarea celor reutilizabile și predarea la centrele de reciclare. Vor fi nevoite să rețină garanția de la cumpărători, să preia ambalajele returnate și să înapoieze garanția.

Potrivit OUG nr. 74, „Începând cu data de 31 martie 2019, valoarea garanției bănești este în cuantum de 0,5 lei/ambalaj între operatorii economici și între operatorii economici și consumatorul final, în cazul ambalajelor primare reutilizabile, cu volume cuprinse între 0,1 litri și 3 litri, utilizate pentru produse destinate consumului populației.”

Legea obligă producătorii de alimente și băuturi să eticheteze sticlele și borcanele cu marca „ambalaj reutilizabil”

Regimul comunist propovăduia regula celor 3R – recuperare, recondiţionare, refolosire. Şoimii patriei, pionierii, UTC-iştii, cu toţii erau obligaţi să strângă materiale reciclabile. Aveau chiar o normă obligatorie. Reciclarea, fie că era mai mult o acoperire pentru ideologia comunistă, a funcţionat. S-a importat mult mai puţină materie primă decât înainte de implementarea programului. Trecutul revine, de această dată pentru motivele corecte.

Odată cu această măsură şi pentru marile magazin vor avea reguli noi, scrie Digi 24

De luna viitoare, vom putea cumpăra apă ori alte produse ambalate în sticlă pentru care, pe lângă preţul produsului afişat la raft, vom plăti şi o garanţie de 50 de bani. Iar ca să ne recuperăm banii, va trebui să aducem înapoi în magazine recipientele din sticlă.

Clienţii vor putea fi despăgubiţi prin mai multe metode.

Andrei Coşuleanu, Act for tomorrow: Îţi vor da un bon valoric pentru retur, sau cu acest bon poţi să mergi la informaţii să-ţi recuperezi banii sau vor trebui să existe, fiscal vorbind, nişte măsuri prin care să-ţi pot extrage această sumă prin casă şi să-ţi returnez banii pentru fiecare deşeu adus la magazin.

Sistemul prin care se încearcă strângerea tuturor deşeurilor din sticlă din piaţă este binevenit, spun reprezentanţii ONG-urilor prietenoase cu mediul.

Andrei Coşuleanu, Act for tomorrow: Deşeul din sticlă e azi un deşeu foarte valoros, se poate reutiliza la nesfârşit, dar e periculos, se sparge foarte uşor. Există, prin această măsură, un risc destul de mare, acela ca mulţi producători să treacă de la ambalajul de sticlă la unul din plastic pentru că este mai ieftin. Un risc pentru noi, ca şi consumatori, este acela să nu mai bem acelaşi lichid la calitatea pe care o avea iniţial.

Ministerul Mediului a gândit această iniţiativă pentru a-i educa pe oameni că ambalajele au valoare economică, nu sunt bune doar pentru aruncat.

Cosmin Teodoru, director general departamentul deşeuri Ministerul Mediului: Valoarea fiecărui ambalaj în parte este să se regăsească pe bonul de la casă. Magazinele de cartier pot să aplice acest sistem, dar nu au obligaţia. Este opţiunea producătorului dacă ambalajul este reutilizabil sau nu.

În Germania, de exemplu, pentru o sticlă returnată se primesc 7 cenți, iar pentru un PET – 25 de cenți. Deocamdată, România rămâne codaşă la capitolul reciclare. Anual, producem 1,3 milioane de tone de ambalaje și reciclăm doar 5 la sută. Însă, până în 2025, cel puțin jumătate din deșeurile municipale vor trebui reciclate, iar ținta va crește la 65% până în 2035.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”