TAXA AUTO. Va fi posibilă RECUPERAREA integrală a SUMEI. Proiectul de procedură a fost publicat

TAXA AUTO. Procedura care va permite proprietarilor de maşini să ceară restituirea integrală (nu doar parţială) a vechii taxe auto, fără a deschide o acţiune în instanţă, a fost publicată recent în forma unui proiect de ordin. Asta înseamnă că cererile de restituire vor putea fi depuse abia după ce procedura va fi aprobată şi publicată în Monitorul Oficial. Potrivit modificărilor operate de Guvern în urmă cu câteva luni, restituirea se va face doar pentru persoanele care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante, timbrul de mediu aplicându-se în continuare.

06 ian. 2016, 10:36
TAXA AUTO. Va fi posibilă RECUPERAREA integrală a SUMEI. Proiectul de procedură a fost publicat

TAXA AURO 2016. În data de 3 septembrie 2015, prin Ordonanţa Guvernului nr. 40/2015 s-a stabilit că persoanele care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule pot să ceară toţi banii înapoi fără a fi nevoite să deschidă o acţiune în instanţă, scrie avocatnet.ro. Până la acel moment, legislaţia prevedea că se putea solicita doar restituirea parţială a vechii taxe auto, atunci când aceasta era mai mare decât actualul timbru de mediu.

Totuşi, pentru ca proprietarii de maşini să poată cere efectiv banii înapoi de la stat, este nevoie de o procedură de restituire. Aceasta trebuia emisă de Fisc şi de Ministerul Mediului, conform legii, până la mijlocul lunii octombrie, însă a fost lansată în dezbatere publică abia spre sfârşitul lunii decembrie.

Citeşte şi TIMBRU DE MEDIU 2016: Calculator TAXA AURO 2016 ANAF

Aşa cum scrie în proiectul de ordin comun, pentru restituirea vechii taxe auto (actualizată cu indicele preţurilor de consum) şi a dobânzilor aferente (calculate până la data plăţii integrale), contribuabilii vor trebui să depună la organele fiscale competente o cerere (modelul este anexat la articol) şi anumite documente.

„Contribuabilul care a achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule poate solicita restituirea acesteia şi a dobânzilor calculate până la data plăţii integrale prin depunerea, la organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a unei cereri (…). Cererea trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, contul bancar în care urmează să fie restituită suma cuvenită contribuabilului”, scrie în document.

Mai multe pe avocatnet.ro.