Taxa auto se reduce din ianuarie 2012. Cine n-a plătit taxa o achită la prima vânzare

Taxa auto va fi redusă cu 25% de la 1 ianuarie 2012. Cei care au achitat-o deja vor primi înapoi diferenţa. Ei trebuie să meargă la organele fiscale competente pentru a-şi recupera banii. Vestea proastă este că această taxă va fi platită, în premieră, şi de cei care şi-au cumpărat maşini înainte de 2008 şi vor să le vândă. Taxa auto se va calcula în funcţie de vechimea maşinii, de capacitatea cilindrică şi de emisiile de dioxid de carbon.

RomaniaTV.net
15 dec. 2011, 17:26
Taxa auto se reduce din ianuarie 2012. Cine n-a plătit taxa o achită la prima vânzare

Taxa de poluare auto a fost adoptată, joi, de Camera Deputaţilor, care a fost forul decizional în cazul acestui proiect, astfel că, odată promulgată, legea va intra în vigoare, iar românii care şi-au cumpărat maşină înainte de 2007, din ţară sau străinătate, o vor plăti cu ocazia primei vânzări.

„Proiectul de Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, iniţiat de Ministerul Mediului şi Pădurilor, a fost aprobat de Camera Deputaţilor în şedinţa de joi şi va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial al României”, se arată într-un comunicat de joi al ministerului, potrivit Mediafax.

Actul normativ prevede, pe de-o parte, o reducere a taxei de poluare cu până la 25% faţă de variantele anterioare, astfel că cei care au plătit-o în vechea formă pot cere rambursarea diferenţei.

Pe de altă parte, noua lege încearcă să aplice principiul „poluatorul plăteşte”, astfel că noua taxă de poluare „va fi plătită, o singură dată, atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă”.

„Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora, după ce intră în vigoare această lege”, arată Ministerul Mediului, în comunicatul citat.