TAXA AUTO: Recuperarea TAXEI DE TIMBRU va fi o „muncă titanică”. CALCULATOR TAXĂ AUTO 2014

TAXA AUTO 2014: După aplicarea OUG 8/2014 şi a Ordinului 364/2014, restituirea taxei auto se va face pe parcursul a cinci ani, câte 20% din valoare în fiecare an, sumele urmând să fie actualizate cu dobânzi şi indicele de consum.

10 iul. 2014, 12:23
TAXA AUTO: Recuperarea TAXEI DE TIMBRU va fi o „muncă titanică”. CALCULATOR TAXĂ AUTO 2014

TAXA AUTO 2014: Şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, consideră că restituirea taxei de poluare pentru autoturisme conform noilor reglementări va însemna ‘o muncă titanică’ pentru angajaţi instituţiei, procedura veche fiind mult mai simplă.

Potrivit acestuia, după aplicarea OUG 8/2014 şi a Ordinului 364/2014, restituirea taxei auto se va face pe parcursul a cinci ani, câte 20% din valoare în fiecare an, sumele urmând să fie actualizate cu dobânzi şi indicele de consum.

CALCULATOR TAXA AUTO 2014

‘Urmează procedurile de lucru, taxa este restituită şi de noi şi de Ministerul Mediului. Va fi destul de complicat, va trebui actualizată cu dobânzi, cu indicele de consum, datele trebuie să le primim de la Institutul Naţional de Statistică. Va fi o muncă titanică, în plus. Era mai simplu înainte, nu era nevoie de evidenţe cu fiecare persoană în parte în fiecare an’, a spus Ardelean pentru Vocea Transilvaniei.

La nivelul judeţului Satu Mare au fost depuse, în primul semestru al acestui an, 3.082 de cereri de restituire a taxei de poluare, din care au fost soluţionate 2.131, restul de 951 urmând să fie rezolvate după noua procedură. În primul semestru, valoarea taxelor restituite a ajuns la 4,2 milioane lei.

TAXĂ AUTO. Acum două luni, Guvernul a stabilit că taxa auto poate fi recuperată de şoferii care au plătit-o prin calea instanţei de judecată, scrie ziaruldeiasi.ro. După ce au câştigat, ulterior, aceştia vor trebui să depună la Fisc mai multe acte pentru a-şi putea primi banii. Deşi intrase în vigoare de mai bine de două luni, actul normativ nu putea fi aplicat deoarece nu se publicase procedura de efectuare a plăţii. Însă acest lucru s-a rezolvat, astfel că acum, şoferii îşi pot cere, oficial, banii înapoi.

Citeşte şi TAXA AUTO: Încasări de aproape 166 milioane lei din TIMBRUL DE MEDIU. Restituiri de 100 milioane lei

TAXĂ AUTO. Cinci ani de plată

Documentul, publicat în Monitorul Oficial, prevede că sumele care trebuie restituite de către stat în baza hotărârilor judecătoreşti, reprezentând taxa auto, dobânda aferentă, cheltuielile de judecată şi alte sume, vor fi plătite pe parcursul a cinci ani, cu plata anuala a 20% din valoarea acestora.

„Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule şi a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plăţii integrale şi cheltuielile de judecată, precum şi alte sume stabilite de instanţele judecătoreşti, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora”, se arată în actul normativ.

Citeşte şi TAXA AUTO: Restituirea TIMBRULUI DE MEDIU, BLOCATĂ de stat. CALCULATOR TAXĂ AUTO

TAXĂ AUTO. Procedura de restituire a banilor

Concret, persoana care are dreptul la restituirea banilor pe taxa de poluare va depune, în vederea restituirii, la organul fiscat competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, o cerere. Aceasta trebuie să fie depusă în termenul legal de prescripţie a dreptului de a cere restituirea, care este de cinci ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere dreptul la restituire. Această dată reprezintă data hotărârii judecăto-reşti executorii.

La cererea completată se anexează şi hotărârea judecătorească executorie, în copie legalizată, dar şi actul de identitate al persoanei în cauză. Astfel, aceste documente se pot depune la registratura organului competent sau se poate transmite prin poştă cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

În baza cererii, organul fiscal competent va verifica în baza de date centralizată dacă pentru autovehiculul indicat în cerere a fost restituită/compensată suma solicitată la restituire. În momentul în care se constată că suma solicitată nu a fost restituită, organul fiscal întocmeşte Referatul privind restituirea sumelor stabilite de instanţele de judecată prin hotărâri judecătoreşti executorii. Referatul, precum şi cererea de restituire şi documentele depuse vor fi transmise către Administraţia Fondului pentru Mediu, care va stabili graficul tranşelor anuale aprobate la restituire.