Taxă de poluare pentru centralele termice! Se va aplica pe fiecare metru cub de gaz consumat

Proprietarii de locuințe care se încălzesc pe timpul iernii cu ajutorul centralelor termice de apartament nu scapă de taxa pe poluare. Oficialii de la Bruxelles au stabilit data de la care se va impune noul impozit, iar Guvernul trebuie să se conformeze și să un act normativ în conformitate cu reglementările europene.

28 dec. 2022, 14:24
Taxă de poluare pentru centralele termice! Se va aplica pe fiecare metru cub de gaz consumat

Taxă de poluare pentru centralele termice: Oficialii europeni au ajuns la un acord cu privire la data de la care va fi impusă o nouă taxă celor care dețin centrale termice de apartament. Noua taxă va fi aplicată, cel mai probabil din anul 2027 și va fi calculată în funcție de fiecare metru cub de gaz consumat de o centrală termică de apartament. O reglementare în acest sens va trebui transpusă în legislația românească, de Guvernul României.

Centrale termice, avertisment de ultimă oră pentru românii care vor să se debranşeze

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a participat la reuniunea miniștrilor mediului din Statele Membre UE, a anuțat că Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord cu extinderea câmpului de aplicare a pieței carbonului și că prevederea este programată să intre în vigoare din 2027.

Taxă de poluare pentru centralele termice. Ce înseamnă prevederea pentru România?

„Dacă se va aplica această prevedere, în principiu, din 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii. Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă. Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consistent”, a declarat ministrul Mediului.

În contextul în care România este țara care se găsește în grupa statelor UE cu cele mai mari creșteri ale prețului energiei electrice pentru populație, iar în 2020 trei din zece gospodării (33,3%) ajunseseră în sărăcie energetică, după ce au cheltuit peste 10% din venituri doar pentru plata facturilor la energie, această nouă taxă este o lovitură puternică, în plină criză energetică.

Ministrul Tanczos Barna nu vede nimic rău în această nouă taxă pe care o vor plăti toți românii care au ales să investească în propriul confort, în loc să rămână captivi unor sisteme de termoficare vechi, ineficiente și costisitoare . Tanczos Barna se bucură că vor intra mai mulți bani în bugetul României.

Centralele termice individuale din blocuri ar putea deveni istorie mai repede decât credeam. Anunț de ultimă oră făcut de ministrul Mediului

Oficialii europeni au ajuns la un acord cu privire la data de la care va fi impusă o nouă taxă celor care dețin centrale termice de apartament. Noua taxă va fi aplicată, cel mai probabil din anul 2027 și va fi calculată în funcție de fiecare metru cub de gaz consumat de o centrală termică de apartament. O reglementare în acest sens va trebui transpusă în legislația românească, de Guvernul României.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, s-a aflat marți la Bruxelles unde a condus delegaţia României la Consiliul de Mediu. Aici au fost discutate o serie de regulamente şi directive privind restaurarea naturii, emisiile industriale, transferurile de deşeuri. De asemenea, au fost analizate și propunerile recente ale Comisiei Europene în cadrul pachetului privind reducerea la zero a poluării.

„Dacă se va aplica această prevedere, în principiu, din 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii. Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă. Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consistent”, a declarat Tanczos Barna la Antena 3.

Potrivit ministrului, la nivelul Parlamentului European și al Consiliului European s-a ajuns la un acord privind extinderea câmpului de aplicare a pieței carbonului. Noua taxă urmează să fie aplicată atât gospodăriilor deținute de persoanele fizice, cât și administratorilor de IMM-uri.

Taxă de poluare pentru centralele termice: Statul va face bani pe confortul românilor

Ministrul Tanczos Barna nu vede nimic rău în această nouă taxă pe care o vor plăti toți românii care au ales să investească în propriul confort, în loc să rămână captivi unor sisteme de termoficare vechi, ineficiente și costisitoare . Tanczos Barna se bucură că vor intra mai mulți bani în bugetul României.

CENTRALELE TERMICE de apartament vor dispărea. Legea care le INTERZICE este aproape gata
Așa cum se vede, de altfel, în București, locuitorii sunt nevoiți, iarnă de iarnă, să înghețe în locuințe, plătind facturi pipărate pentru încălzirea de care nu beneficiază.

„Dacă se va aplica această prevedere, în principiu, din 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii. Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă. Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consistent”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului