Taxa de solidaritate, plătită inclusiv de pensionarii cu venituri mai mari. Soluţia pentru a nu se tăia salariile bugetarilor

Taxa de solidaritate. Un institut al Academiei Române propune înființarea unei taxe obligatorii pentru toți românii cu salarii mai mari de 3.200 de lei. În anul precedent, peste 1,5 milioane de români aveau venituri mai mari de atât.

28 apr. 2020, 06:40
Taxa de solidaritate, plătită inclusiv de pensionarii cu venituri mai mari. Soluţia pentru a nu se tăia salariile bugetarilor

Toți românii care sunt remunerați cu o sumă mai mare de 3.200 de lei net/lună ar putea plăti o nouă taxă, și anume de solidaritate, ca o variantă la tăierea salariilor bugetarilor (vezi criza din 2009), este propunerea unui grup de cercetători ai Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii din cadrul Academiei Române.

„Pentru salariaţi o să fie foarte greu. Va încuraja nemunca. Pentru că taxa e undeva la 45% din salariu. O astfel de taxă suplimentară, o să spună că statul ia mai mult, oricum lua zdravăn, dar acum când ia mai mult de 50% din munca mea nu mi se pare deloc normal. Mai bine nu mai muncesc”, a declarat Adrian Benta, consultant fiscal.

Se dau bani în plus la salariu, coeficienţii de salarizare au fost majoraţi. Iohannis a promulgat luni legea

De la pata taxei nu ar face rabat nici pensionarii, care ar achita-o sub forma unei contribuţii de asigurări de sănătate, care ar spori astfel fondurile destinate luptei împotriva pandemiei provocate de SARS-CoV-2.

„Recomandăm reintroducerea plăţii contribuţiei de asigurări de sănătate de către pensionarii cu venituri (din pensie şi orice alte surse) mai mari de 3.200 lei net lunar, valoarea salariului mediu net din februarie 2020″, potrivit raportului institutului

Măsura s-ar aplica pe o perioadă de câteva luni, maximum un an de zile, şi ar ajuta statul să colecteze banii necesari pentru soluțiile anti-criză. În ceea ce privește procentul sau suma fixă ce ar trebui plătită statului, nu sunt oferite detalii.