Taxă de solidaritate cu jumătăţi de măsură. Medicii o plătesc, profesorii nu

Taxa de solidaritate pe care intenţionează să o introducă premierul Victor Ponta vizează şi personalul medical. În timp ce profesorii scapă de această taxă, medicii cu salarii mai mari de 4.500 de lei ar putea plăti mai mulţi bani la buget. În tot acest timp, deficitul de personal se adânceşte, iar tot mai mulţi medici aleg să plece în străinătate.

RomaniaTV.net
04 iun. 2012, 07:16
Taxă de solidaritate cu jumătăţi de măsură. Medicii o plătesc, profesorii nu

Taxa de solidaritate ar urma să fie plătită de medicii care au venituri lunare mai mari de 4.500 de lei, un exemplu în acest caz fiind Adrian Streinu Cercel, care are un venit de aproximativ 35.000 de lei pe lună. Acesta este managerul Institutului Matei Balş, din Capitală, dar şi profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie.

Pe această listă s-ar putea înscrie şi chirurgul Ioan Lascăr, care are un venit lunar de aproximativ 30.000 de lei. Cu toate acestea deficitul de personal din sistemul sanitar se adânceşte, iar în ţară sunt tot mai puţini medici. Spre comparaţie, în Austria şi Franţa sunt 400 de medici la 100.000 de locuitori, în timp ce în România numărul este de două ori mai mic.

În schimb, profesorii ar putea scăpa de această taxă de solidaritate, chiar dacă au salarii mai mari decât medicii. Astfel, Elena Adrudan, de la Universitatea Babeş-Bolyai, câştigă aproximativ 70.000 de lei pe lună.