Taxă de turist la Mamaia. Cât vor plăti românii în plus dacă vor vacanţe la „perla” Constanţei. Vacanţe mai scumpe şi în Bulgaria

O nouă taxă va fi impusă turiștilor care vizitează stațiunea Mamaia în această vară. Taxa de oraș sau taxa turistică este de 1% din valoarea totală a sejurului.

14 mart. 2023, 14:48
Taxă de turist la Mamaia. Cât vor plăti românii în plus dacă vor vacanţe la „perla” Constanţei. Vacanţe mai scumpe şi în Bulgaria

Turiștii care vor veni în această vară pe litoral, în Constanța sau Mamaia, vor plăti, pe lângă sejur, și o taxă de oraș sau taxă turistică în cuantum de 1% din valoarea totală a sejurului. Taxa a fost stabilită încă de la finalul anului trecut de Consiliul Local și ar fi fost introdusă la cererea patronatelor.

„În momentul de față taxa este în vigoare, doar că nu este încasată de la turiști, ci de la agenții economici cu unități de cazare. A fost introdusă la solicitarea patronatelor din Constanța-Mamaia. Ei au propus, în octombrie-noiembrie 2022, introducerea taxei turistice”, explică George Măndilă, consilierul personal al primarului Vergil Chițac.

Vouchere de vacanţă 2023 şi pentru angajaţii de la privat. Cei 3000 de lei se deduc din impozitul pe venit

Acesta spune că acum patronatele au cerut ca taxa să nu mai fie încasată de la ei, ci de la turiști, așa cum fusese planul lor inițial. În acest sens, aparatul Primăriei Constanța lucrează la proiectul care va intra în procedură de transparență publică și speră ca la mijlocul lunii mai taxa să fie încasată de la vizitatori.

„Nu s-a putut vota această taxă de la finalul anului trecut (când s-au aprobat taxele și impozitele locale) deoarece, fiind vorba despre o taxă nouă, nu era timp să treacă etapele de transparență publică și riscau să rămână fără ea. Așa că au ales să o plătească ei câteva luni, apoi să facem această schimbare”, mai spune Măndilă.

Pe litoralul românesc mai sunt și alte primării care încasează o taxă de la turist. Consilierul primarului Constanței arată spre Mangalia unde fiecare turist plătește 5 lei/zi taxă către primărie sau către Eforie unde administrația locală încasează 3 lei/zi de la fiecare turist.

Turiștii vor plăti „cu drag” această taxă la Mamaia

Toți banii din taxa turistică vor ajunge în contul nou înființatei Organizații de Management al Destinației (OMD) Mamaia-Constanța al cărei președinte este același George Măndilă. După calculele sale, se vor aduna câteva sute de mii de euro pe an de la turiști, iar banii vor fi investiți în promovare, în baza unei strategii pentru care vor face achiziție publică anul acesta.

Bugetul OMD Mamaia-Constanța este format din taxa de promovare (300.000 – 400.000 de euro/an) și taxa turistică, ajungându-se astfel la mai mult de o jumătate de milion de euro pe an.

Vouchere de vacanțe date din bugetul de stat și pentru angajații de la privat din 2024. Adrian Benţa: „Va fi un efort bugetar şi trebuie găsită o sursă de finanţare“
„Nu cred că taxa turistică va speria turiștii. Patronii, dacă exista riscul să sperie turiștii cu această taxă, și-ar fi asumat-o ei, dar au spus că așa îi va responsabiliza mai mult pe turiști. Sunt și alte orașe care au așa ceva. E vorba de 3 lei sau 5 lei. Cei 1% vor fi încasați la recepție. I-am întrebat pe patroni dacă nu iau în calcul că se vor certa cu turiștii care și-au achitat prin agenții, din timp, sejurul, iar când ajung la recepție li se cer banii pentru această taxă de 1%? Mi-au spus că o s-o plătească cu drag ”, adaugă Măndilă.

Reamintim că în 2022, Primăria Constanța a fost acuzată de operatorii din turism că a alungat turiștii care doreau să vină în Mamaia prin tarifele exagerate la parcare. Astfel, 24 de ore de parcare în Mamaia costau 94 de lei, ceea ce însemna o cheltuială importantă pentru cei care doreau să stea în această stațiune mai multe zile.

În toamna anului trecut, primăria a revenit asupra tarifelor de parcare în Mamaia, scăzându-le de la 4 lei/ora la 1 leu/oră. Câteva zone vor rămâne în continuare tarifate cu 4 lei/oră: parcarea supraetajată Albatros din zona Cazino, Promenada 2 (de la Castel până la hotel Iaki), Zona Pasarelă, Hotel Rex și Zona Summerland.

Vacanțele pe litoralul bulgăresc al Mării Negre vor fi cu 15 până la 30% mai scumpe în acest an

Nu doar la Mamaia va fi mai scump. Vacanțele pe coasta bulgară a Mării Negre vor fi cu 15 până la 30% mai scumpe în acest an

, au declarat la televiziunea publică bulgară reprezentanții Camerei de Turism din Burgas, scrie Novinite.

Industria se așteaptă la un sezon puternic. Majoritatea hotelurilor din Sunny Beach sunt aproape pline pentru Paște. O creștere serioasă a fost înregistrată și în cazul rezervărilor Early Booking. Și în acest an, există un interes mare din partea turiștilor din România, Grecia și Turcia. Iar prețurile vor crește, spun hotelierii bulgari.

“Colegii spun că este între 15 și 30%, dar, desigur, totul depinde de cum merg prețurile și inflația, acest lucru este inevitabil ca urmare a modului de viață din acest moment”, a declarat Hristina Slavova de la Camera Regională de Turism din Burgas.

Potrivit acesteia, sunt așteptați mai mulți turiști din Germania, Marea Britanie, Polonia, Europa Centrală, sunt planificate mai multe zboruri charter spre sudul coastei Mării Negre și sunt mai mulți turiști din Israel.

“Turcii nu erau în general turiștii noștri, dar acum avem solicitări din partea lor. Avem multe solicitări și multe rezervări din partea grecilor. În general, începe un astfel de flux la care nu ne așteptam până acum”, a adăugat Rumen Monchev, proprietar de hotel.

El a explicat că de Paște sunt așteptați mai ales români și bulgari. “Nu avem dificultăți. Există o ușoară creștere a prețurilor la înnoptări”, a comentat Rumen Monchev.