Taxă grădiniţe de stat în 2023. Cât scot părinţii din buzunar în toamnă

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă părinţii în fiecare vară este dacă să îşi înscrie copilul la o grădiniţă de stat sau la o grădiniţă privată, iar această dilemă i-a bântuit pe români şi în vara lui 2023.

16 aug. 2023, 09:12
Taxă grădiniţe de stat în 2023. Cât scot părinţii din buzunar în toamnă
Şcoli şi grădiniţe închise

Taxă grădiniţe de stat în 2023. Părinţii au de ales dacă îşi trimit copiii la o grădiniţă de stat sau la o grădiniţă privată. Părinţii care au copii de grădiniţă au trecut şi în această vară prin procesul de înscriere a micuţilor la grădiniţă. Iar procesul nu s-a încheiat încă pentru că între 20 şi 30 de august 2023 există o etapă de ajustări. Este o etapă în care se înscriu la grădiniţe copiii care nu au fost înscrişi în primele două etape din această vară sau nu au participat la etapele respective.

La această etapă de ajustări au acces doar anumite categorii de copii, iar rezultatele şi numărul locurilor libere rămase ar urma să fie afişate în data de 31 august. Vă reamintim că o grupă de grădiniţă cuprinde, în medie, în jur de 12 copii, dar trebuie precizat că o grupă nu poate să aibă mai puţin de şase copii şi mai mult de 17 copii.

De ce se plăteşte taxă la grădiniţele de stat
În principiu, învăţământul este gratuit când vine vorba de grădiniţe de stat. Chiar şi aşa, părinţii tot trebuie să plătească anumite sume de bani. Vorbim în primul rând de o taxă lunară pentru mâncarea pe care ar urma să o primească în fiecare zi. S-a ajuns la o asemenea situaţie în special după ce majoritatea grădiniţelor au decis să externalizeze acest serviciu, respectiv să apeleze la firme de catering.

Se schimbă legea în şcoli din septembrie. Devine interzis pentru elevii din România, ce spun psihologii
Pe de altă parte, există anumite grădiniţe de stat unde se pot plăti taxe pentru un program prelungit. Totuşi, de cele mai multe ori taxele pentru program prelungit se referă, de fapt, la plusul de hrană pe care copiii ar urma să-l primească.

Taxă grădiniţe de stat în 2023. În 2023, părinţii pot plăti cel puţin câteva sute de lei pe lună pentru grădiniţă

Părinţii care ar urma să aibă copiii la grădiniţă în anul şcolar 2023-2024 trebuie să ştie că îi aşteaptă o cheltuiala de cel puţin câteva sute de lei pe lună, indiferent că vorbim despre grădiniţă de stat sau grădiniţă particulară. În general, pentru o grădiniţă de stat taxa este de câteva sute de lei pe lună, sumă ce reprezintă, în mare măsură, hrana pe care micuţul o primeşte.

În ceea ce priveşte grădiniţele particulare, cheltuielile sunt mai mari şi pot să depăşească bariera de 1.000 de euro pe lună. În principiu, când vine vorba de o grădiniţă particulară, cheltuiala este în raport cu pretenţiile avute.

Când spunem pretenţii ne referim la spaţiul avut la dispoziţie, activităţile la care copilul ar urma să participe, dar şi dacă activităţile se pot desfăşura, mai mult sau mai puţin, în aer liber.

Inscrieri gradinita 2023, etapa de ajustari – Situatia locurilor libere in Bucuresti. Cererile se depun in perioada 21-25 august
Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a publicat situatia locurilor libere la gradinita pentru anul scolar 2023-2024, dupa etapa a II-a de inscrieri in invatamantul anteprescolar si prescolar, precum si Calendarul etapei de ajustari.

In etapa de ajustari se realizeaza inscrierea copiilor care nu au fost inscrisi in primele doua etape din lipsa de locuri sau din diferite motive sau care nu au participat la primele doua etape, pe locurile ramase libere in urma derularii celei de-a doua etape a inscrierilor, pe baza unei proceduri specifice elaborate de ISJ/ISMB si pe baza dosarelor depuse de parinti la inspectoratul scolar.

Taxă grădiniţe de stat în 2023. La aceasta etapa au acces urmatoarele categorii de copii:

– copiii care au ramas nerepartizati dupa derularea celor doua etape anterioare, cu prioritate cei de 4 ani si de 5 ani;

– copiii care au solicitat inscrierea in clasa pregatitoare din invatamantul primar si nu au fost admisi ca urmare a avizului negativ al CJRAE/CMBRAE;

– copiii de peste 2 ani care solicita inscrierea in invatamantul prescolar, cu respectarea prevederilor art.23 alin (1^1) din Legea educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare

Calendar inscrieri gradinita 2023 – etapa de ajustari in Municipiul Bucuresti
Potrivit calendarului anuntat de ISMB, inregistrarea cererilor de inscriere se face in perioada 21-25.08.2023.

28.08.2023 => Faza I – Procesarea cererilor-tip de inscriere pentru unitatea de invatamant care constituie prima optiune exprimata, repartizarea copiilor si generarea listei cererilor admise/respinse

29.08.2023 => Faza a II-a – Procesarea cererilor-tip de inscriere respinse in faza I pentru unitatea de invatamant care constituie a doua optiune exprimata, repartizarea copiilor si generarea listei cererilor admise/respinse

30.08.2023 => Faza a III-a – Procesarea cererilor-tip de inscriere respinse in faza a II-a pentru unitatea de invatamant care constituie a treia optiune exprimata, repartizarea copiilor si generarea listei cererilor admise/respinse

31.08.2023, ora 14.00 => Afisarea rezultatelor finale si a numarului de locuri libere dupa etapa de ajustari.

31.08.2023 => Transmiterea listelor cu repartitia copiilor in etapa de ajustari catre unitatile de invatamant preuniversitar care au copii inscrisi in urma rezolutiei comisiei municipiului Bucuresti de inscriere a copiilor anteprescolari si prescolari pentru anul scolar 2023- 2024

01-07.09.2023 => Programarea pentru validare a cererii-tip de inscriere. Validarea cererii – tip de inscriere de catre parintii/reprezentantii legali ai copiilor, la unitatea de invatamant la care au fost repartizati in etapa de ajustari

Structura anului școlar 2023 – 2024. Ce noutăți aduce pentru elevii care intră în clasa a V-a și a VII-a
Pana pe 08.09.2023, ora 16.00 => Introducerea in SIIIR a tuturor copiilor inscrisi in anul scolar 2023-2024, in unitatile de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica cu grupe de nivel prescolar si/sau anteprescolar.
Documente necesare inscrierii copiilor anteprescolari si prescolari, anul scolar 2023-2024
● Cererea-tip de inscriere

● Copie de pe certificatul de nastere al copilului

● Copie de pe actele de identitate ale parintilor/ reprezentantului legal

● Dovada modului in care se exercita autoritatea parinteasca si la care dintre ei a fost stabilita locuinta minorului (hotarari judecatoresti etc)

● Declaratia acord a parintelui care completeaza si depune/transmite cererea-tip de inscriere, in cazul custodiei comune, ca celalalt parinte este de acord cu inscrierea copilului la unitatea respectiva de invatamant.

● Adeverinta de angajat pentru fiecare dintre parinti/reprezentantul legal sau adeverinta privind perioada concediului de crestere si ingrijire copil, pentru tipul de program prelungit, respectiv pentru inscrierea in invatamantul anteprescolar

● Avizul ISMB pentru copiii care nu vor fi inscrisi la clasa pregatitoare, in anul scolar 2023-2024, din motive medicale

● Documente doveditoare care fac obiectul criteriilor generale sau specifice de inscriere

● Declaratia tip pe proprie raspundere

Parintele/Reprezentantul legal prezinta, in momentul completarii cererii-tip de inscriere in centru, actul de identitate propriu si certificatul de nastere al copilului, in original.

La dosarul de inscriere se adauga, la inceputul anului scolar, urmatoarele documente:
a) adeverinta de la medicul de familie in care se mentioneaza ca respectivul copil este sanatos clinic; adeverinta este necesara in prima zi de prezentare a copilului in unitatea de invatamant;

b) avizul epidemiologic/dovada de vaccinare, intocmit(a) conform prevederilor elaborate de Ministerul Sanatatii, cu privire la intrarea copilului in colectivitate, eliberat(a) de medicul de familie al copilului cu maximum 5 zile inainte de a incepe frecventarea unitatii.

Completarea optiunilor in cererea – tip de inscriere se face in baza listei de locuri libere ramase dupa etapa a doua de inscriere a copiilor in unitati de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica cu grupe de nivel prescolar si/sau anteprescolar pentru anul scolar 2023-2024.

In etapa de ajustari, parintele/reprezentantul legal are posibilitatea inregistrarii a trei optiuni in cererea-tip de inscriere in unitati de invatamant cu personalitate juridica cu grupe de nivel prescolar si/sau anteprescolar, cu conditia existentei, in cele 3 unitati, a unor locuri libere ramase dupa derularea celei de-a doua etape a inscrierilor.

Cererea-tip, insotita de toate celelalte documente necesare inscrierii precizate de prezenta procedura, inclusiv documentele care dovedesc indeplinirea criteriilor generale, se poate inainta Comisiei municipiului Bucuresti de inscriere a copiilor anteprescolari si prescolari astfel:

● prin depunere in perioada 21-25.08.2023, in intervalul orar 09.00 – 15.00, la subcomisia pentru sectorul (1_6) in care este situata unitatea de invatamant care constituie prima optiune exprimata, astfel:

● prin transmitere online, la adresele de email :

S1- [email protected]

S2- [email protected]

S3- [email protected]

S4- [email protected]

S5- [email protected]

S6- [email protected]

…incepand cu data de 21 august 2023 si pana pe data de 25 august 2023, ora 14.30. Cererile transmise in afara perioadei mentionate nu vor fi luate in considerare.

Prioritate si criterii de departajare pentru inscrierea in invatamantul prescolar
Pentru nivelul prescolar, ocuparea locurilor libere in etapa de ajustari se va realiza, pe baza dosarelor depuse parinti/reprezentanti legali, astfel:
● in limita locurilor ramase libere dupa derularea celei de-a doua etape a inscrierilor, cu respectarea numarului maxim de copii la grupa stabilit de art. 63 alin. (1) lit.b) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;
● in ordinea descrescatoare a varstei: grupa mare (de regula, copii de 5 ani, impliniti la 31.08.2023), grupa mijlocie (de regula, copii de 4 ani, impliniti la 31.08.2023) si grupa mica (de regula, copii de 3 ani, impliniti la 31.08.2023).

In situatia in care, pentru o unitate de invatamant, numarul cererilor-tip de inscriere primite de la parintii/reprezentantii legali ai copiilor este mai mare decat numarul de locuri libere, se aplica criteriile generale de departajare:
a) copilul are varsta de 4 sau 5 ani impliniti la inceputul anului scolar;
b) domiciliul copilului/resedinta/locul de munca al/a unuia dintre parinti/al/a reprezentantului legal este situat/situata in apropierea unitatii de invatamant unde parintele/reprezentantul legal depune cererea-tip de inscriere;
c) cel putin unul dintre parinti/reprezentantul legal al copilului urmeaza o forma de invatamant la zi;
d) existenta unui document care dovedeste ca beneficiaza de tutela sau de o masura de protectie speciala stabilita in conditiile Legii nr. 272/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) existenta unui document care dovedeste ca este in grija unui singur parinte (familie monoparentala);
f) ambii parinti/parintele unic/reprezentantul legal ai/al copilului lucreaza sau cel putin unul dintre ei se incadreaza in una dintre situatiile: (i) pensionat in conformitate cu prevederile legale; (ii) cu certificat de handicap; (iii) somer, in cautarea unui loc de munca, cu documente doveditoare de la agentia pentru ocupare a fortei de munca;
g) existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului si/sau a certificatului de orientare scolara si profesionala eliberat de CJRAE/CMBRAE;
h) existenta unui frate/a unei surori inmatriculat/inmatriculate in unitatea de invatamant respectiva in anul scolar pentru care se face inscrierea.

In etapa de ajustari, vor putea fi inscrisi in invatamantul prescolar si copiii cu varsta de minimum 2 ani, in limita locurilor disponibile si dupa cuprinderea cu prioritate a solicitarilor pentru grupa mare si mijlocie, respectiv a celor pentru copiii care implinesc varsta de 3 ani la 31.08.2023.

Prioritate si criterii de departajare pentru inscrierea in invatamantul anteprescolar
Pentru nivelul anteprescolar, ocuparea locurilor libere in etapa de ajustari se va realiza, pe baza dosarelor depuse parinti/reprezentanti legali, in limita locurilor ramase libere dupa derularea celei de-a doua etape a inscrierilor, cu respectarea numarului maxim de copii la grupa stabilit de art. 63 alin. (1) lit.b) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

In situatia in care, pentru o unitate de invatamant, numarul cererilor-tip de inscriere primite de la parintii/reprezentantii legali ai copiilor este mai mare decat numarul de locuri libere, se aplica criteriile generale de departajare:
a) copilul are varsta de 2 ani impliniti pana la sfarsitul anului calendaristic in curs;
b) domiciliul copilului/locul de munca al unuia dintre parinti/al reprezentantului legal este situat in apropierea unitatii de invatamant unde parintele/reprezentantul legal depune cererea de inscriere;

c) ambii parinti ai copilului/parintele unic/reprezentantul legal ai/al copilului lucreaza/parintele prezinta adeverinta de reintoarcere la serviciu, in termen de 30 de zile de la inceputul anului scolar sau parintele copilului nu beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea si ingrijirea copilului; situatiile in care parintele/reprezentantul legal face dovada existentei unei activitati de tip PFA/S.R.L. se asimileaza cu cea a parintilor/ reprezentantilor legali care lucreaza;
d) cel putin unul dintre parinti/reprezentantul legal al copilului urmeaza o forma de invatamant la zi;
e) existenta unui document care dovedeste ca beneficiaza de tutela sau de o masura de protectie speciala stabilita in conditiile Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
f) existenta unui document care dovedeste ca este in grija unui singur parinte (familie monoparentala);
g) cel putin unul dintre parinti/parintele unic/reprezentantul legal al copilului se incadreaza in una dintre situatiile:
(i) pensionat in conformitate cu prevederile legale;
(ii) cu certificat de handicap;
(iii) somer, in cautarea unui loc de munca, cu documente doveditoare de la agentia pentru ocuparea fortei de munca;
h) parintele/reprezentantul legal al copilului are un alt copil minor aflat in intretinere (pana la nivelul clasei a IV-a a invatamantului primar) si/sau un alt copil inmatriculat in unitatea de invatamant respectiva in anul scolar pentru care se face inscrierea.