Se schimbă legea în şcoli din septembrie. Devine interzis pentru elevii din România, ce spun psihologii

În ultima vreme, mai multe state din Europa au interzis telefoanele mobile în unitățile de învățământ, iar China a limitat deja timpul petrecut de cetățenii minori pe telefoanele mobile.
Filip Stan
14 aug. 2023, 11:34
Se schimbă legea în şcoli din septembrie. Devine interzis pentru elevii din România, ce spun psihologii

Elevii din clasele primare, fără telefoane mobile în sala de curs! Regulamentul școlar se va schimba radical în România în anul școlar 2023 – 2024. Ministrul Educației și-a exprimat speranța că va reuși astfel să îmbunătățească învățământul.

În ultima vreme, mai multe state din Europa au interzis telefoanele mobile în unitățile de învățământ, iar China a limitat deja timpul petrecut de cetățenii minori pe telefoanele mobile.

Decizia luată şi în România cu privire la telefoanele mobile: interzis pentru cei din clasele primare
„Ca adulţi rămânem plăcut suprinşi de performanţele la care pot ajunge copiii, însă ignorăm problemele legate de sănătatea mentală şi fizică inclusiv. Pentru că în momentul în care consumăm sau stăm pe gadgeturi, şi poziţia corpului nu este una conformă.

Burse 2023. Bursa de performanţă, majorată la 500 de lei pe lună, bursa de excelenţă-3000 de lei pe lună

Nu suntem atenţi la mediul înconjurător şi la propria persoană şi suntem captivaţi de mediul online”, a explicat, marți, psihologul Jeni Chiriac într-un interviu acordat pentru Aleph News.

„Aş sublinia faptul că şi România interzice în noua Lege a Educaţiei, care va intra în vigoare din septembrie. Interzice utilizarea la clasă a telefoanelor până la vârsta gimnazială.

La liceu rămâne la latitudinea fiecărei şcoli, în funcţie de regulamentul intern pe care şi-l va face. Un pas facem şi noi”, a adăugat un profer de limba și literatura română.

Înscriere clasa pregătitoare în anul școlar 2023 – 2024. Când se mai pot depune cereri pentru copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august

Elevii în noul an şcolar, top 5 drepturi. Pot fi dati afara din clasa sau pedepsiti cu teme suplimentare?

Fiecare elev ar trebui sa stie care sunt drepturile sale, dar si obligatiile pe care trebuie sa le respecte intr-o unitate de invatamant. Va prezentam un Top 5 drepturi ale elevilor, intens dezbatute in scoli.

1. „Iesi afara” – au profesorii voie sa dea elevii afara de la ore?

Daca elevii deranjeaza ora, sunt cazuri in care profesorii vor sa ii dea afara. Au voie? Raspunsul este „nu”.

„In unitatile de invatamant sunt interzise masurile care pot limita accesul la educatie al elevilor, cum ar fi, de exemplu, efectuarea de catre acestia a serviciului pe scoala, interzicerea participarii la cursuri sau sanctionarea elevilor care nu poarta uniforma unitatii de invatamant sau altele asemenea”, conform Articolului 187, alin (2) din Regulamentul-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar.

2. „Stai inauntru” – pot fi tinuti elevii obligatoriu in scoala?

Conform Statutului Elevului, Articolul 15, litera k) „[elevilor le este interzis] sa paraseasca perimetrul de invatamant in timpul programului scolar, cu exceptia elevilor majori si a situatiilor prevazute de regulamentul de organizare si functionare al unitatii de invatamant”

Prin urmare, minorii nu vor fi lasati sa iasa din scoala, insa elevii majori pot iesi cand vor din petrimetrul scolar, iar paznicii sunt obligati sa le permita parasirea scolii.

3. Ora de religie – este obligatorie?

Ora de Religie este parte a trunchiului comun potrivit art. 18 alin. (1) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011. Inscrierea pentru ora de religie se face o singura data, prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor.

Conform datelor oficiale de la Ministerul Educatiei, in anul scolar 2022-2023, frecventeaza ora de Religie 2,14 milioane de elevi din totalul de 2,9 milioane. Asta inseamna ca in jur de 73% dintre parinti au ales pentru copiii lor aceasta ora.

Cererea de inscriere la ora de Religie este valabila pe toata perioada de scolarizare in invatamantul preuniversitar sau pana la schimbarea optiunii. In situatia in care parintii, respectiv elevul major decid, in cursul anului scolar, schimbarea optiunii de a frecventa ora de religie, situatia scolara a elevului respectiv pe anul in curs se incheie fara disciplina Religie.

Elevilor care nu frecventeaza ora de religie li se vor asigura activitati educationale alternative in cadrul unitatii de invatamant, stabilite prin hotararea consiliului de administratie.

4. Pedepsele – cum pot fi pedepsiti elevii?

Elevii primesc note doar pe evaluarea cunostintelor – scaderea notei la o anumita materie ca mijloc de pedepsire a elevilor este interzisa.

De asemenea, nu pot primi absenta decat in cazul in care nu sunt prezenti la ora – absenta nu poate fi trecuta ca pedeapsa.

Art. 7, litera ff) din Statutul elevului: [Elevii beneficiaza de urmatoarele drepturi in sistemul educational:] dreptul de a le fi consemnata in catalog absenta doar in cazul in care nu suntprezenti la ora de curs. Este interzisa consemnarea absentei ca mijloc de coercitie.

Sanctiunile ce pot fi aplicate elevilor sunt:

a) observatie individuala;

b) mustrare scrisa;

c) retragerea temporara sau definitiva a bursei de merit, a bursei sociale, „ Bani de liceu“, a bursei profesionale;

d) mutarea disciplinara la o clasa paralela din aceeasi unitate de invatamant;

e)preavizul de exmatriculare, in cazul elevilor din invatamantul postliceal;

f)exmatriculare, in cazul elevilor din invatamantul postliceal.

5. Temele – li se pot da teme excesive elevilor?

In Romania, temele pentru acasa sunt reglementate printr-un ordin de ministru care prevede ca elevii din invatamantul primar trebuie sa petreaca cel mult o ora lucrand la teme, in vreme ce in cazul colegilor lor mai mari, din ciclul gimnazial si liceal, timpul petrecut cu lectiile de acasa trebuie sa fie de maximum doua ore.

Totodata, ordinul prevede si ca tema trebuie sa fie diferentiata: partea obligatorie (de nivel mediu si pentru toti elevii) si partea suplimentara (individuala si diferentiata).

Potrivit ordinului, la clasa pregatitoare NU se dau teme.

De asemenea, Art. 9 din Ordinul nr. 5893/28.11.2016 arata ca „se interzice utilizarea temei ca instrument de pedeapsa (cantitate mare de teme, exercitii repetitive), precum si solicitarea realizarii unor activitati de invatare care necesita o abordare sistematica in clasa si nu pentru a fi desfasurate individual, ca tema pentru acasa.”.

DailyBusiness
Motivul pentru care Gina Pistol îi ascunde chipul fetiței, pe rețelele sociale: „Uneori și nouă ne este greu”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Este despărțirea anului în show-bizz-ul românesc! Adrian Brîncoveanu confirmă separarea de Andreea Marin! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
A lăsat lumea interlopă, dar l-au doborât facturile. Afacerile lui Nuțu Cămătaru intră în picaj
Capital.ro
Interzis pentru românii care au casă la curte. Vecinul te poate reclama la primărie
Playtech.ro
Brigitte Macron, gesturi neaşteptate în Marea Britanie! Cei prezenţi nu au putut crede, ce a făcut la ultimul dineu
DailyBusiness
Ce alimente să eviți atunci când bei cafea. Unele combinații pot afecta gustul sau stomacul
Adevarul
Crimă oribilă pe un iaht de lux, din Bahamas. O tânără de 20 de ani, ucisă de un mecanic al navei
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Zodii care dramatizează mereu. Fac din țânțar armăsar
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Rezultate Loto 6 din 49 joi, 10 iulie 2025: Numerele extrase astăzi - Joker, Noroc LIVE. Report de peste 11,99 milioane de lei la Loto 6/49
Cancan.ro
Ultima dorință a Luizei, tânăra care a murit după ce a născut, este sfâșietoare. Soțul ei nu a mai apucat să-și țină promisiunea: 'Îi era foarte
Playsport.ro
Se schimbă permisele de conducere pentru șoferii români. Când trec toate pe...
Capital.ro
Regulă pentru românii care au copaci în curte. Legea spune clar: Vecinul trebuie să plătească!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
De ce a omorât-o Robert Lupu pe Teodora, de fapt! Răsturnare de situație: NU o voia înapoi, ci altul era motivul
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Fonduri europene de 200.000 de euro pentru români! Cum se pot obține banii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Spor de femeie și de nesimțire: cum a devenit SAPE exemplul perfect al imposturii bugetare