Se schimbă legea în şcoli din septembrie. Devine interzis pentru elevii din România, ce spun psihologii

În ultima vreme, mai multe state din Europa au interzis telefoanele mobile în unitățile de învățământ, iar China a limitat deja timpul petrecut de cetățenii minori pe telefoanele mobile.
Filip Stan
14 aug. 2023, 11:34
Se schimbă legea în şcoli din septembrie. Devine interzis pentru elevii din România, ce spun psihologii

Elevii din clasele primare, fără telefoane mobile în sala de curs! Regulamentul școlar se va schimba radical în România în anul școlar 2023 – 2024. Ministrul Educației și-a exprimat speranța că va reuși astfel să îmbunătățească învățământul.

În ultima vreme, mai multe state din Europa au interzis telefoanele mobile în unitățile de învățământ, iar China a limitat deja timpul petrecut de cetățenii minori pe telefoanele mobile.

Decizia luată şi în România cu privire la telefoanele mobile: interzis pentru cei din clasele primare
„Ca adulţi rămânem plăcut suprinşi de performanţele la care pot ajunge copiii, însă ignorăm problemele legate de sănătatea mentală şi fizică inclusiv. Pentru că în momentul în care consumăm sau stăm pe gadgeturi, şi poziţia corpului nu este una conformă.

Burse 2023. Bursa de performanţă, majorată la 500 de lei pe lună, bursa de excelenţă-3000 de lei pe lună

Nu suntem atenţi la mediul înconjurător şi la propria persoană şi suntem captivaţi de mediul online”, a explicat, marți, psihologul Jeni Chiriac într-un interviu acordat pentru Aleph News.

„Aş sublinia faptul că şi România interzice în noua Lege a Educaţiei, care va intra în vigoare din septembrie. Interzice utilizarea la clasă a telefoanelor până la vârsta gimnazială.

La liceu rămâne la latitudinea fiecărei şcoli, în funcţie de regulamentul intern pe care şi-l va face. Un pas facem şi noi”, a adăugat un profer de limba și literatura română.

Înscriere clasa pregătitoare în anul școlar 2023 – 2024. Când se mai pot depune cereri pentru copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august

Elevii în noul an şcolar, top 5 drepturi. Pot fi dati afara din clasa sau pedepsiti cu teme suplimentare?

Fiecare elev ar trebui sa stie care sunt drepturile sale, dar si obligatiile pe care trebuie sa le respecte intr-o unitate de invatamant. Va prezentam un Top 5 drepturi ale elevilor, intens dezbatute in scoli.

1. „Iesi afara” – au profesorii voie sa dea elevii afara de la ore?

Daca elevii deranjeaza ora, sunt cazuri in care profesorii vor sa ii dea afara. Au voie? Raspunsul este „nu”.

„In unitatile de invatamant sunt interzise masurile care pot limita accesul la educatie al elevilor, cum ar fi, de exemplu, efectuarea de catre acestia a serviciului pe scoala, interzicerea participarii la cursuri sau sanctionarea elevilor care nu poarta uniforma unitatii de invatamant sau altele asemenea”, conform Articolului 187, alin (2) din Regulamentul-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar.

2. „Stai inauntru” – pot fi tinuti elevii obligatoriu in scoala?

Conform Statutului Elevului, Articolul 15, litera k) „[elevilor le este interzis] sa paraseasca perimetrul de invatamant in timpul programului scolar, cu exceptia elevilor majori si a situatiilor prevazute de regulamentul de organizare si functionare al unitatii de invatamant”

Prin urmare, minorii nu vor fi lasati sa iasa din scoala, insa elevii majori pot iesi cand vor din petrimetrul scolar, iar paznicii sunt obligati sa le permita parasirea scolii.

3. Ora de religie – este obligatorie?

Ora de Religie este parte a trunchiului comun potrivit art. 18 alin. (1) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011. Inscrierea pentru ora de religie se face o singura data, prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor.

Conform datelor oficiale de la Ministerul Educatiei, in anul scolar 2022-2023, frecventeaza ora de Religie 2,14 milioane de elevi din totalul de 2,9 milioane. Asta inseamna ca in jur de 73% dintre parinti au ales pentru copiii lor aceasta ora.

Cererea de inscriere la ora de Religie este valabila pe toata perioada de scolarizare in invatamantul preuniversitar sau pana la schimbarea optiunii. In situatia in care parintii, respectiv elevul major decid, in cursul anului scolar, schimbarea optiunii de a frecventa ora de religie, situatia scolara a elevului respectiv pe anul in curs se incheie fara disciplina Religie.

Elevilor care nu frecventeaza ora de religie li se vor asigura activitati educationale alternative in cadrul unitatii de invatamant, stabilite prin hotararea consiliului de administratie.

4. Pedepsele – cum pot fi pedepsiti elevii?

Elevii primesc note doar pe evaluarea cunostintelor – scaderea notei la o anumita materie ca mijloc de pedepsire a elevilor este interzisa.

De asemenea, nu pot primi absenta decat in cazul in care nu sunt prezenti la ora – absenta nu poate fi trecuta ca pedeapsa.

Art. 7, litera ff) din Statutul elevului: [Elevii beneficiaza de urmatoarele drepturi in sistemul educational:] dreptul de a le fi consemnata in catalog absenta doar in cazul in care nu suntprezenti la ora de curs. Este interzisa consemnarea absentei ca mijloc de coercitie.

Sanctiunile ce pot fi aplicate elevilor sunt:

a) observatie individuala;

b) mustrare scrisa;

c) retragerea temporara sau definitiva a bursei de merit, a bursei sociale, „ Bani de liceu“, a bursei profesionale;

d) mutarea disciplinara la o clasa paralela din aceeasi unitate de invatamant;

e)preavizul de exmatriculare, in cazul elevilor din invatamantul postliceal;

f)exmatriculare, in cazul elevilor din invatamantul postliceal.

5. Temele – li se pot da teme excesive elevilor?

In Romania, temele pentru acasa sunt reglementate printr-un ordin de ministru care prevede ca elevii din invatamantul primar trebuie sa petreaca cel mult o ora lucrand la teme, in vreme ce in cazul colegilor lor mai mari, din ciclul gimnazial si liceal, timpul petrecut cu lectiile de acasa trebuie sa fie de maximum doua ore.

Totodata, ordinul prevede si ca tema trebuie sa fie diferentiata: partea obligatorie (de nivel mediu si pentru toti elevii) si partea suplimentara (individuala si diferentiata).

Potrivit ordinului, la clasa pregatitoare NU se dau teme.

De asemenea, Art. 9 din Ordinul nr. 5893/28.11.2016 arata ca „se interzice utilizarea temei ca instrument de pedeapsa (cantitate mare de teme, exercitii repetitive), precum si solicitarea realizarii unor activitati de invatare care necesita o abordare sistematica in clasa si nu pentru a fi desfasurate individual, ca tema pentru acasa.”.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!