Taxă în plus pentru românii care pleacă în vacanță în Italia. Pentru ce vor trebui să dea până la 40 de euro pe zi mai mult

O nouă taxă a fost introdusă pentru românii care aleg să își petreacă vacanța în Italia. Conaționalii sunt nevoiți să scoată din buzunar până la 40 de euro în plus, pe zi, pentru cazările din Peninsulă.

02 oct. 2023, 08:34
Taxă în plus pentru românii care pleacă în vacanță în Italia. Pentru ce vor trebui să dea până la 40 de euro pe zi mai mult
Taxă în plus pentru românii care pleacă în vacanță în Italia. Pentru ce vor trebui să dea până la 40 de euro pe zi mai mult

Taxă nouă pentru românii care pleacă în vacanță în Italia. Ca fiind una dintre destinațiile preferate ale românilor, țara peninsulară a introdus o nouă taxă pentru aceștia. De la 1 octombrie 2023, taxa de ședere se majorează. Mai exact, o familie cu doi copii va trebui să scoată din buzunar 40 de euro pe noapte, pe lângă prețul camerei de hotel. Această taxă se plătește obligatoriu pentru toate structurile de cazare.

Citește și: Noi reguli în școlile din Italia. Sunt vizați și mii de elevi români

Taxă nouă pentru românii plecați în vacanță în Italia

Ovidiu Burdușa, fost șef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și primul român din Diaspora ales într-un Consiliu Județean din România, a anunțat public că taxa de ședere din Italia se majorează. Concret, o familie cu doi copii va fi nevoită să scoată din buzunar 40 de euro pe noapte, separat de costul camerei de hotel. Așadar, o persoană va plăti acum aproximativ 10 euro pentru taxa de ședere.

Deputatul a exemplificat cu un caz concret al unei familii care alege să stea 5 nopți într-un hotel de 5 stele din Italia. Aceasta va trebui să plătească 200 de euro în plus, față de prețul camerei. Costurile se anunță, totuși, mai mici atunci când vine vorba despre casele de vacanță, pensiuni sau unități de cazare care au până în trei camere.

„Italia devine o destinație turistică tot mai scumpă. De la 1 octombrie taxa de ședere – care se plătește obligatoriu în toate structurile de cazare din Peninsulă – se majorează!!! Și nu cu puțin. La un hotel de 5 stele la Roma un oaspete va plăti, începând de duminică, 10 euro pe noapte pentru această taxă. Dacă este vorba de o familie cu doi copii, aceștia vor fi nevoiți să plătească 40 de euro pe zi…. la 5 zile de vacanță – înseamnă pe loc 200 de euro numai această taxă de ședere. În plus pe lângă costul camerei. Prețurile vor fi totuși mai mici în cazul caselor de vacanță, a pensiunilor, a unităților de cazare până la 3 camere, unde taxa zilnică este de 6 euro. În schimb în cazul Boutique-Hotelurilor de primă categorie, taxa crește de la 3,50 euro la 7 euro pe zi. Majorările se vor aplica și structurilor de cazare care fac parte din circuitul religios și care sunt gestionate de Vatican, tariful fiind de 6 euro pe noapte”, a explicat Ovidiu Burdușa pe pagina sa de Facebook.

Politicianul a explicat și cum s-a hotărât mărirea taxei de ședere, dar și care sunt riscurile apărute în acest context.

„La jumătatea lunii iulie, Primăria Romei prin Hotărârea nr. 255 a decis majorarea taxei de ședere pentru turiștii care dorm în unitățile de cazare de pe raza capitalei. Astfel ratele contribuției de cazare la hoteluri a crescut de la 25 la 66%, iar la unitățile de cazare extra-hoteliere, cum ar Boutique hotelurile, cu 100%. Odată cu această creștere Roma redevine orașul cu cea mai mare cotă a taxei turistice din Italia. Care sunt riscurile? Dacă Roma devine atât de scumpă, turiștii se vor caza în orașele din împrejurimi. Dacă și acestea vor avea prețuri ridicate la cazare, atunci nu este exclus ca în loc de Italia, turiștii să se îndrepte spre alte țări ca Portugalia, Franța, Spania, unde nu există taxe așa mari. Nu întâmplător organizația Federalberghi Roma își exprimă o opoziție fermă împotriva acestei majorări definită ca „o atitudine fără sens”, se mai arată în postarea deputatului.

Citește și: Salarii fabuloase pentru îngrijitori în Elveţia. Diferenţa mare față badantele din Italia