Noi reguli în școlile din Italia. Sunt vizați și mii de elevi români

Instituțiile școlare din Italia încearcă să pună frâu liberalismului dezlănțuit în două domenii la care tinerii țin în mod deosebit: aspectul fizic și smartphone-urile.

29 sept. 2023, 14:20
Noi reguli în școlile din Italia. Sunt vizați și mii de elevi români

Telefoanele mobile nu sunt interzise doar în România. Și școlile din Italia au introdus o astfel de prevedere în regulamentul de funcționare. De asemenea, școlile au un cuvânt de spus și în ceea ce privește aspectul personal, cum ar fi coafurile sau piercingurile. În multe școli, în special în cele private, uniforma școlară este obligatorie.

Citește și: După 12 ani de Italia, o româncă s-a întors acasă și a ales să-și urmeze pasiunea. Ce afacere și-a deschis Oana Panainte

Instituțiile școlare din Italia au ales două căi distincte pentru a gestiona această problemă. O minoritate, aproximativ 1 din 4 elevi, este supusă unui cod vestimentar strict, care include haine permise și altele interzise, precum fuste, pulovere și pantaloni prea scurți.

Majoritatea școlilor aleg să se bazeze pe decență și încredere în elevi, oferind doar indicații „nescrise”. Astfel, aproximativ 6 din 10 elevi trebuie să respecte sugestiile privind îmbrăcămintea. De asemenea, există școli care impun uniforme școlare, în special cele private sau parohiale, unde peste 1 din 4 elevi nu au libertate de alegere în ceea ce privește îmbrăcămintea, potrivit stiridiaspora.ro.

Citește și: Pensii 2023. Cum ieşi la pensie şi cu ce bani dacă ai lucrat în Germania, Spania sau Italia

De asemenea, conducerile școlilor au venit cu reguli stricte privind utilizarea smartphone-urilor în școli. Peste 6 din 10 elevi trebuie să respecte reguli stricte, cum ar fi interdicția absolută de a folosi telefoanele în clasă sau cerința de a le ține închise în timpul orelor de curs, permițând utilizarea doar în pauze sau la schimbarea orei.

Există chiar reguli mai stricte, cum ar fi închiderea telefoanelor din momentul intrării în școală sau predarea acestora personalului școlii. Cu toate acestea, doar 16% dintre elevi spun că nimeni din clasa lor nu folosește smartphone-uri în timpul orelor de curs în scopuri personale.

Multe școli impun reguli stricte privind aspectul personal al elevilor. Sunt interzise unghiile false sau reconstruite, coafurile extravagante, piercing-urile, pălăriile și accesoriile prea vizibile.