Taxa nouă pe care românii vor trebui să o plătească! Câți bani va trebui să scoți din buzunar

Vești proaste pentru români. Taxa de poluare ar putea să fie reintrodusă, la nu mai puțin de 7 ani de la suspendarea ei. Iată cât ar urma să coste.

25 oct. 2023, 22:18
Taxa nouă pe care românii vor trebui să o plătească! Câți bani va trebui să scoți din buzunar
Taxa nouă pe care românii vor trebui să o plătească! Câți bani va trebui să scoți din buzunar

Taxa nouă pe care va trebui să o plătim. După o suspendare de șapte ani, se ia în considerare reintroducerea taxei de poluare. În trecut, au existat două astfel de taxe obligatorii care au fost declarate neconstituționale, iar mulți români au reușit, în cele din urmă, să-și recupereze banii.

Citește și: Maşinile parcate ilegal sunt ridicate după cinci minute. Taxa de recuperare este de 1.000 de lei

Acum, după șapte ani de la suspendare, există posibilitatea de a implementa o nouă taxă cu scopul de a descuraja importul și deținerea autoturismelor vechi. Aceasta vine ca urmare a recomandării făcute în raportul prezentat de Banca Mondială privind decarbonizarea economiei românești, mai ales în ceea ce privește sectorul auto.

În trecut, exista deja o astfel de taxă de poluare, cunoscută sub diverse denumiri precum taxa de primă înmatriculare, care a fost introdusă la 1 ianuarie 2007, sau taxa de mediu și timbrul de mediu, care au existat până în februarie 2017, când această taxă a fost eliminată.

La vremea respectivă, taxa era calculată ținând cont de mai mulți parametri:

  • vechimea autovehiculului;
  • categoria acestuia;
  • capacitatea cilindrică a motorului;
  • norma EURO de poluare;
  • emisiile de dioxid de carbon;
  • tipul carburantului folosit.

Potrivit Băncii Mondiale, până în anul 2030, România își va reduce cu 55% emisiile de carbon față de anul 1990, scrie observatornews.ro.

Citește și: Taxa neașteptată pe care a fost nevoită să o plătească o turistă româncă aflată în Turcia: „Mi se pare enorm de mult, dar fiecare cu nebuniile lui”