Taxă nouă pentru românii care au centrale termice. Când se va interzice montarea centralelor de apartament

Românii care dețin centrale termice pe gaz ar putea plăti o taxă suplimentară. Iniţial, Uniunea Europeană a decis să le elimine ca să reducă poluarea şi dependenţa de importuri a multor ţări, dar cum înlocuirea lor va costa foarte mult a anunâat că pregăteşte o taxă supliementară pentru emisiile de carbon produse de centralele termice.

09 oct. 2023, 16:09
Taxă nouă pentru românii care au centrale termice. Când se va interzice montarea centralelor de apartament
Taxă nouă pentru românii care au centrale termice. Când se va interzice montarea centralelor de apartament

Taxă nouă pentru românii care au centrale termice de apartament. Ideea este să se plătească în plus pentru fiecare metru cub de gaz consumat. Dumitru Chisăliță, președintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a făcut câteva precizări importante legate atât de interdicţia centralelor termice, cât şi despre noua taxă.

„La momentul de față, chiar dacă există discuții în sensul acesta, nu există vreun act oficial, nici la nivelul UE, nici la nivelul României care să stabilească o interdicție propriu-zisă a montării centralelor pe gaze naturale în apartamente sau în imobile. Sunt astfel de discuții, dar la momentul de față nu există o astfel de abordare. În ceea ce privește această taxare suplimentară, este un program al Uniunii Europene care presupune ca în perioada următoare, deci în intervalul 2025-2030, să se treacă la taxarea emisiilor de dioxid de carbon, la nivelul populației sau al sectorului rezidențial, precum și la nivelul mobilității”,a  spus Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, pentru DCNews.

Citeşte şi: Ce taxe şi impozite vor creşte de la 1 ianuarie 2024. Câţi bani în plus vor scoate românii din buzunare

„La nivelul unei centrale pe gaze naturale, la momentul în care o să se calculeze un anumit factor pentru emisiile de dioxid de carbon, probabil o dată pe an, la impozitare, sau la fiecare factură va veni și această taxare ala dioxidul de carbon, care se va aplica atât pe centrale pe gaze, cât și la nivelul mașinilor, a noxelor pe care le vom avea la fiecare dintre mașinile noastre”, a mai spus Dumitru Chisăliță.

Citeşte şi: Raport FMI: recomandări privind noi taxe, creșterea prețurilor la alimente și scăderea salariilor. Experții se tem de o nouă creștere a inflației, în ciuda pachetului de măsuri fiscale adoptat de Guvernul României

În Uniunea Europeană funcţionează în acest moment 65 de milioane de centrale termice individuale. Opt țări, printre care Norvegia, Olanda şi Franţa, au început deja procesul de interzicere a acestora. Tanczos Barna, fostul ministru al mediului, anunţa anul trecut că începând cu 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat.