TAXA OXIGEN pentru autoturismele sub EURO 4, de la 1 ianuarie 2020. Cum poţi afla norma de poluare a maşinii tale

Taxa "Oxigen" pentru accesul cu maşina şi circulaţia pe drumurile publice în Bucureşti intră în vigoare de la 1 ianuarie 2020. Potrivit proiectului aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 4 vor plăti vigneta "Oxigen" de acces şi circulaţie în Bucureşti. În acest context, Registrul Auto Român explică faptul  că norma de poluare a vehiculului este consemnată în cartea de identitate a acestuia (CIV). 

28 oct. 2019, 11:52

Având în vedere că există mai multe tipuri de cărți de identitate, reprezentanţii RAR explică diferitele situații care pot apărea.

În CIV de tip nou, norma de poluare poate fi identificată în două locuri:
– la punctul 6 – Număr national de registru – în șirul de caractere, ultimele două reprezintă norma Euro;


– la punctul 17 – Cod național de emisii – aici se regăsesc doar caracterele care indică norma Euro.

În CIV de tip vechi, norma de poluare poate fi identificată la punctul 5 – Numărul de omologare – ultimele două caractere din șir reprezintă norma Euro.

Interpretarea caracterelor consemnate în CIV se face în felul următor:
Euro 6 – E6, R6, T6;
Euro 5 – E5, R5, RE, T5, H5;
Euro 4 – E4, R4, K4, T4, H4;
Euro 3 – E3, R3, T3, H3;
Euro 2 – E2, R2, K2, T2, H2;
Euro 1 – E1, R1, K1, T1, H1;
Non-euro – orice alte combinații de două caractere alfanumerice reprezintă norma non euro;
EE – pur electric.

RAR prezintă, pe Facebook, şi fotografii cu mai multe tipuri de cărți de identitate ale vehiculului, emise de-a lungul timpului de Registrul Auto Român, fiind evidențiat locul în care se regăsesc informațiile despre norma de poluare.

O altă metodă de verificare este aplicația Istoric vehicul, disponibilă gratuit pe site-ul www.rarom.ro. Astfel puteți afla, din datele existente la nivelul RAR, cum este încadrat vehiculul din punctul de vedere al emisiilor poluante.

Explicaţiile RAR vin în contextul hotărârii adoptate săptămâna trecută în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Hotărârea prevede ca începând cu ‪data de 01 ianuarie 2020‬, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizata mai mică de 5 tone pe arterele din Bucureşti este restricționat zilnic, ‪de luni pană vineri‬, cu exceptia sărbatorilor legale, în intervalul ‪07:00-22:00, după cum urmează:

– pentru cele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul este interzis în Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen

– pentru cele cu norma de poluare Euro 3 și Euro 4, accesul este permis pe toate strazile municipiului Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen. ATENŢIE!!! Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta de la 1 ianuarie 2021.