Maşinile cu normă de poluare sub Euro 4 vor plăti TAXA OXIGEN din ianuarie 2020. Cele EURO 3, interzise în Bucureşti din 2024

Introducerea vignetei "Oxigen" pentru accesul cu maşina şi circulaţia pe drumurile publice în Bucureşti de la 1 ianuarie 2020 a fost aprobată joi de Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Potrivit proiectului, toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 4 vor plăti vigneta "Oxigen" de acces şi circulaţie în Bucureşti. Taxa Oxigen pentru maşinile Euro 4 va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021. Potrivit unui amendament propus de ALDE și aprobat, mașinile non euro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea voie deloc în București din 2022, iar pentru autoturismele Euro 3 restricția este valabilă din 2024. Proiectul a trecut cu 31 de voturi „pentru”, șapte voturi „împotrivă” și 13 abțineri.

24 oct. 2019, 08:44

Proiectul privind măsuri concrete de îmbunătățire a calității aerului în Municipiul București a fost adoptat în şedinţa CGMB. Este vorba despre instituirea vinietei OXIGEN. Potrivit proiectului aprobat de Consiliul General, toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 4 vor plăti vigneta „Oxigen” de acces şi circulaţie în Bucureşti începând cu 1 ianuarie 2020.

Hotărârea prevede ca începând cu ‪data de 01 ianuarie 2020‬, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizata mai mică de 5 tone pe arterele din Bucureşti este restricționat zilnic, ‪de luni pană vineri‬, cu exceptia sărbatorilor legale, în intervalul ‪07:00-22:00‬, după cum urmează:

– pentru cele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul este interzis în Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen

– pentru cele cu norma de poluare Euro 3 și Euro 4, accesul este permis pe toate strazile municipiului Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen. ATENŢIE!!! Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta de la 1 ianuarie 2021. 

Nicăieri în Europa nu mai circulă maşinile care sunt ultra poluante, cum sunt cele de tip non euro, Euro 1 şi Euro 2. Aceste maşini poluează traficul, ne îmbolnăvesc, nu ete normal să lăsăm lucrurile în continuare să se perpetueze. Prin proiectul prezentat asăzi în faţa dvs. aceste maşini nu vor mai avea acces în centrul Capitalei, de luni până vineri de la ora 7.00 la 22.00, iar în restul teritoriului Municipiului Bucureşti vor putea circula după achiziţionarea unei viniete Oxigen. În ceea ce priveşte autoturismele Euro 3 şi Euro 4, şi ele sunt intens poluante, şi am luat următoarea decizie: pentru Euro 3 propunerea rămâne valabilă de la 1 ianuarie 2020, pentru Euro 4 voi prezenta un amendament în cadrul şedinţei CGMB ca taxa Oxigen pentru maşinile Euro 4 să aibă valabilitatea începând cu 1 ianuarie 2021„, a declarat primarul Gabriela Firea, la începutul şedinţei Consiliului General.

Potrivit unui amendament propus de consilierii ALDE și aprobat in sedinta CGMB, mașinile non-euro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea voie deloc în București de la ‪1 ianuarie 2022‬, iar pentru cele Euro 3 restricția este valabilă din anul 2024. Potrivit aceluiasi amendament, sunt exceptate de la plata vinietei scuterele si motocicletele, dar si autovehiculele cu norma de poluare Euro 3 care functioneaza cu GNL, GNC si GPL.

Masinile electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 și Euro 6, au acces fără restrictii pe toate arterele;

Pentru mașinile sub Euro 3 vinieta va fi de 15 lei pe zi, iar pentru cele Euro 3 și 4 – 5 lei pe zi.

Vezi mai jos noile tarife propuse de primarul Gabriela Firea pentru proprietarii de maşini care vor să tranziteze Bucureştiul:

Șoferii care circula fara vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei.

Se defineşte Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) în perimetrul delimitat de: P-ța Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – şos. Ştefan cel Mare str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Şincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă-bd. Märäşeşti – str. Mitropolit Nifon- bd. Libertății – Calea 13 Septembrie şos.Pandurilor șos.Cotroceni -spl. Independentei – str. Ştirbei Vodă – str. Berzei str. Buzeşti -p-ta Victoriei.

Vinietele OXIGEN se vor putea achizitiona online, din benzinarii, prin sms sau aplicatii online ale Primariei Capitalei, care vor fi realizate special in acest scop.