Taxa pe averile celor mai bogați oameni ai planetei, aplicabilă și în România. Ce prevede proiectul eurodeputaților

Mai bine de 130 de eurodeputați vor o taxă internațională aplicabilă și în România pe averea celor mai bogați oameni ai planetei.

15 mart. 2023, 10:17
Taxa pe averile celor mai bogați oameni ai planetei, aplicabilă și în România. Ce prevede proiectul eurodeputaților

Impozitul propus ar fi de 1,5% din averile de peste 50 de milioane de euro, iar inițiatorii spun că ar însemna o taxare justă a celor mai bogați oameni, dar și o sursă de finanțare a programelor de mediu.

Potrivit datelor de la Fisc, citate de Stirileprotv, România are 300 de oameni cu averi de peste 25 de milioane de euro. După alte calcule făcute de o companie privată, în tară ar fi, peste 90.000 oameni, care ar fi strâns o avere de peste un milion de dolari.

Eurodeputata Aurore Lalucq a anunțat că inițiativa de a introduce un impozit plătit de cei ultra-bogați a adunat deja peste 130 de aleși din legislativul european, alături de specialiști în fiscalitate și organizații non-profit.

Aurore Lalucq: „Suntem peste 130 de eurodeputați, economiști specializați în fiscalitate, milionari, ONG-uri și cerem o taxare justă a ultra-bogaților. Imposibil! Așa am zis și pentru taxarea multinaționalelor, dar am făcut-o!”

Impozitul dorit de eurodeputați ar fi de 1,5% pe averile de cel puțin 50 de milioane de euro, scriu jurnaliștii publicației franceze „Le Figaro”. Inițiatorii dau exemplul impozitului minim de 15% asupra multinaţionalelor, la care au aderat deja 140 de ţări, după ce toată lumea a crezut inițial că e imposibil de aplicat.

Citește și: Te angajează pe loc la Google dacă răspunzi corect la o singură întrebare. Salariile sunt uriaşe

”Aceste averi nu sunt ținute în cash, marea majoritate a acestor oameni au mare parte din avere în active imobiliare, în acțiuni, în tot felul de titluri, ceea ce face imposibil pentru unii să achite aceste taxe. Faptul că unii dintre superbogații planetei plătesc impozite foarte mici în comparație cu cetățeanul de rând denotă niște probleme cu sistemul de taxare din țara respectivă”, a declarat Christian Năsulea, profesor de economie, pentru sursa citată anterior.

Deși nu există date oficiale despre numărul românilor cu averi de peste 50 de milioane de euro avem câteva indicii care ne dau o dimensiune asupra bogăției strânse de unii dintre ei.

25 de milioane de euro sau peste – asta înseamnă, pentru fiscul de la noi, o avere mare. Sunt 300 de români care au acești bani, în țară sau peste hotare – a numărat Fiscul. Pe de altă parte, arată calculele făcute de specialiștii companiei londoneze Frank Knight, 1.828 de români sunt foarte bogați – adică au acumulat averi de peste 30 milioane de dolari. Asta ar clasa România peste Polonia, care are un total de 1067 de astfel de persoane. Franța conduce în Europa – cu peste 30.000, urmată de Germania.

Din estimările făcute de compania londoneză, 91.500 de români ar avea o avere de peste 1 milion de dolari. Aici intră banii din bănci, acțiuni, dar și mașini, case, bijuterii, obiecte de artă. Iar până în 2026, grupului de superbogați li s-ar alătura încă 700 de persoane.

În topul țărilor cu cei mai mulți bogați sunt Statele Unite – cu 210 mii, China, cu 93 de mii, Japonia – cu 31 de mii.

Citește și: Impozite 2023. Cum scapi de plata majorată a taxelor locale, mai sunt câteva zile până când se mai acordă reducerea din 2023